„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

 „Хајдукова била ноћ“ – 13. фебруар 1976. 

Друштво пријатеља НК ,,Хајдук“ – Сплит – Пожаревац са сипатизерима из Пожаревца и околине, у хотелу ,,Авала“, одржали су традиционалну ,,Хајдукову билу ноћ“. У програму су учествовали: Берислав Мундић, водитељ програма из Сплита, ВИС ,,Дубровачки трубадури“, оркестар Данила Даниловића са солистима Мирјаном Барјактаревић, Борисом Бизетићем и Рајком Чајићем. Током програма приређена је богата лутрија.

Виноградари славили Светог Трифуна – 14. фебруар 1932

У кафани ,,Велики булевар“, пожаревачки виноградари славили су своју славу ,,Св. Трифуна“. Пре тога резање славског колача обавили су у цркви Св. Николе у Пожаревцу.

 Скупштина Коњичког друштва – 14. фебруар 1965. 

У Дому културе у Забели одржана је Скупштина Коњичког друштва ,,Вељко Дугошевић“ из Пожаревца. Скупштини је присуствовало око 500 чланова Друштва и гости , међу којима председник Коњичког савеза Војводине, затим Света Божић, секретар ОК СК Пожаревца, Милорад Арсић, потпредседник Општинске скупштине, Младен Радуловић и Тома Пауновић, посланици, Миливоје Живановић, први војвода ЉКИ….У раду Скупштине учествовали су Миливоје Живановић, Воја Дулић, председник Скупштине, Момчило Вучинић, председник Туристичког савеза општине, Мирољуб Тороман, председник Друштва, Љубисав Костић из Касидола, Жижа Спасић, најмлађи члан Друштва, Мирослав Буковчић, први витез ЉКИ, Раде Милутиновић из Кличевца…Најактавнијим члановима подељене су похвалнице. На крају је изабрано ново руководство, на челу Друштва поново је изабран Мирољуб Тороман.

Рођендан и слава ДП „Авала“ – 14. фебруар 2001.

ДП ,,Авала“ Пожаревац прославила је 54. рођендан и славу Свети Трифун. Предузеће је основано  1947. године и захваљујући резултатима рада сврстало се у сам врх. О успешном пословању сведоче бројна признања: Регионалне привредне коморе, Савеза синдиката, Општине Пожаревац…Тренутно „Авала“ има 270 запослених и располаже: хотелом ,,Дунав“ са екслузивним салама ,,Љубичево“ и ,,Милена“, ресторанима ,,Ловац“, „Жировни венац“, ,,Карпати“, ,,Чикош“ и ,,Империјал“,  пивницом ,,Два бела голуба“, посластичарницом ,,Пингвин“, националном кућом ,,Тулба“… Домаћин славе био је Рајко Павловић, пословођа пивнице ,,Два бела голуба“ који је славски колач предао Јованки Симић, пословођи ресторана у Вишој техничкој школи. Радницима са непрекидним стажом од 35, 30, 20 и 10 година додељене су награде.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content