„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Управа Пожаревца најбоља у Србији – 21. фебруар 1967.

У Пожаревцу је одржан састанак секретара скупштина општина Браничевске заједнице на коме је разматрано предузимање мера на побољшању положаја општинских органа управе. Констатовано је да су органи Општинске управе у Пожаревцу постигли најбоље резултате у Србији у погледу ефикасности и економичности у раду. Препоручено је да се искуства Пожаревца искористе у раду осталих општинских управа на подручју Браничевске заједнице општина и шире.

Ко је био Богољуб Илић? –  22. фебруар 1881.

У Пожаревцу је 22. фебруара 1881. године рођен Богољуб Илић, који је за живота постао армијски генерал и министар војске и морнарице Југословенске владе ван отаџбине. Имао је три брата и девет сестара. У војску је ступио1898. године као питомац 31. класе ниже школе Војне академије а потом као питомац 13. класе више школе Војне академије.  По завршетку школовања 1907. одлази за Немачку на студијско усавршавање. Активну службу започео је 1900. као водник батерије Дринског артиљеријског пука, 1903. био је у другој батерије брдског артиљеријског пука, 1905. у трећем шумадијском артиљеријском пуку, а од октобра 1906. водник у Артиљеријској подофицирској школи. Низале су се потом и друге високе војне функције да би након војног пуча 27. марта 1941. године постављен за министра војске и морнарице Југословенске владе ван отаџбине. Умро је у Београду 1956. године. 

 Одлазак „Врбе“ и Табачнице у историју –  22. фебруар 1963. 

Почело је рушење старе, добро познате кафане ,,Врба“ и леве стране зграда у Табачници. Тиме је започела селидба дела пожаревачке историје и традиције у музеј прошлости и старина. Од тог дана, о старом Пожаревцу и његовој чувеној Табачници у којој су били смештени дућани бројних занатлија, могле су да посведоче само сачуване и избледеле фотографије.

Да ли се Пожаревац сели на Дунав? –  23. фебруар 1832. 

Мита Савин упутио је писмо кнезу Милошу тражећи од њега савет како да поступи. Написао је да има намеру да зида кућу у Пожаревцу, да је за то спремио све што је потребно, погодио и мајсторе, али да је ,,преко људских разговора“ чуо да ће се Пожаревац са овог места исељавати. Да ли је и какав одговор стигао Мити од Милоша, не зна се, али се у то време причало да је Милош хтео Пожаревац да пресели на Дунав, а да су га Пожаревљани једна одвратили од те намере.

                                                                                                                          Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content