„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Од 352 улице само 32 сређене –  26. фебруар 1991.

Објављени су подаци о стању улица у Пожаревцу на основу увида од стране Секретаријата за стамбено-комуналне послове Скупштине општине Пожаревац.  У извештају се наводи да Пожаревац има 352 улице од којих се 32 сматрају сређеним што подразумева кишну канализацију, асфалт и тротоаре са обе стране. Асфалтираних улица са једним тротоаром или без тротоара је 54, а делимично сређених, са мало асфалта и без тротоара 36 улица. У великом броју улица није рађен хабајући слој, многе су после асфалтирања раскопане због накнадног проласка канализације, телефонских каблова, топлификације… Све у свему, укупно неасфалтираних улица је око 230 од којих само тридесетак имају какве такве тротаре док остале ни по чему не подсећају на улице већ на сокаке пуне блата током кишног периода.

   „Госпођа Икс“ у Пожаревцу  – 27. фебруар 1932.

Народно позориште Дунавске бановине из Пожаревца, у складу са годишњим програмом извело  је драму ,,Госпођа Икс“ Александра Бисоа.  Представа је изведена у Дому Пожаревачке трговачке омладине. Као гост наступио је Виктор Старчић, члан Народног позоришта из Београда. Играо је младог адвоката Ремона.

Заседала Скупштина Јадранске страже  – 28. фебруар 1932.

Одржан је годишњи скуп Месног одбора Јадранске страже. На Скупштини је председник МО Раде Марковић, адвокат поднео извештај о раду Одбора, док је Божа Ристић, опанчар известио о активности Надзорног одбора. На Скупштини је конституисан нови Управни одбор са 13 новоизабраних чланова.

 Ал се некад добро санкало –   28. фебруар 1965.

Друштво за телесно васпитање ,,Партизан“ организовало је Првенство града у санкању. Такмичење је спроведено за децу на једноседу, пионире на двоседу, а за остале на бобу. На крају такмичења проглашени су победници у свим категоријама, а највештијима у управљању санкама уручене су награде.

 Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content