„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Откривена спомен биста Милене Барили  – 7. март 1965. 

Галерија Милене Павловић – Барили у Пожаревцу, поводом 20 година од смрти познате сликарке организовала је свечану седницу Савета и Одбора за комеморацију на којој је додељена специјална Спомен плакета града Пожаревца Милениној мајци Даници Павловић – Барили. Признања, Спомен плакете додељене су једном броју појединаца који су допринели оснивању Милениног дома (Галерије) и афирмацији њеног живота и рада. Плакете је уручио председник Општинске скупштине др Воја Дулић. Истог дана у Галерији је откривена Спомен – биста Милене Павловић – Барили, рад у бронзи академског вајара Небојше Митрића из Београда. Након тога у сали Дома културе одржана је комеморативна академија.

 Први концерт Друштва пријатеља музике8. март 1958.

  У сали биоскопа ,,Морава“ у Пожаревцу одржан је Први концерт Друштва пријатеља музике основано исте те године. На почетку је имало десетак чланова међу којима и Јана Калета, доктора медицине, специјалисту за турбекулозу и друге плућне болести, својевремено представника Светске здравствене организације 24 земље Медитерана и Средњег Истока, Власту Калета, Ђорђа Јањића, Милорада Антића и других. Председник првог Друштва пријатеља музике био је Станоје Радојковић.

 Женама на дар  – 8. март 1971.

Конфернција за друштвену активност жена из Пожаревца, осим у предузећима, организовала је и свечаности поводом празника жена и у установама. Тако је у са сарадњи са ОШ ,,Вељко Дугошевић“ приређена изложба ,,Жена – борац, уметник, радник“, која је наредних дана обишла и друга места у општини. Истога дана у 19 часова у сали Дома ЈНА, такође поводом Дана жена, организована је свечана академија у Дому омладине коју је отворила и краћи говор одржала Мирјана Карајовановић, председница Конференције за друштвену активност жена. Потом је изведен рецитал, програм Музичке школе и концерт ансамбла Теодосијевског и Есме Реџепове.

Ново руководство Црвеног крста  9. март 1919.

Обновљен је рад Одбора Црвеног крста у Пожаревцу који је постојао од 1876. године. Био је прекинут због Првог светског рата. Ново руководство Управе чинили су председник Мих. Душманић, апотекар, потпредседник Сава Мирковића, трговац и секретар и благајник Милан С. Бранковић, свештеник. За чланове Управе изабрани су Иван Николић, предсетник Првостепеног суда, Јован Јелачић, адвокат, Страхиња Пантелић, директор Новчаног завода и Милосав Андрејевић, трговац.

                                                                                                                Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content