„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Бугарски уметници у Пожаревцу и Костолцу -13. март 1964.

У препуној сали Радничког универзитета у Пожаревцу одржано је вече бугарских народних песама и игара. Забаву је организовала  група познатих бугарских уметника тренутно на гостовању по Југославији. У програму су учествовали Рајна Денева и Дмитар Јосифов, познати бугарски певачи забавних мелодија, Ђурђа Пинџурова и Јонка Кипчева, певачи народних песама и хармоникаш Стефан Демиров. Наступоли су и Ники Ников, хумориста и Христо Минчев, имитатор и пародиста као и забавни секстет ,,Црвене и црне“ Радио Софије. У наставку вечери бугарски уметници представили су се и у Костолцу радницима ИЕК-а.

Поплављено тркалиште одложило трке – 14. март 1932.

Дунавско коло јахача ,,Кнез Михаило“ у Гласнику ,,Витез“ бр.75, објавило је да се до даљег одлаже доношење Распореда коњских трка у оквиру пролећног и летњег састанка у 1932. години  због поплављеног тркалишта. Нови распоред најављен је за 18. мај 1932, а прве трке за 29. мај исте године.

 Тобоганџије у Фабрици кекса „Бамби“ -14. март 1991.

Пожаревац је угостио око 100 ученика основних школа ,,Иван Милутиновић“ из Суботице и Ветерника код Новог Сада, финалисте дечије емисије ТВ Нови Сад ,,Музички тобоган“ чији је генерални спонзор Фабрика кекса ,,Бамби“. Гости су обишли Ергелу ,,Љубичево“ и погоне фабрике кекса ,,Бамби“ где су се упознали са производњом дечјег омиљеног кекса. На крају је уследила неизбежна дегустација производа ове компаније која је добила најповољније оцене за квалитет управо од оних до чијег им је мишљена највише стало.

Пожаревљани нокаутирали Паланчане – 15. март 1953.

У сали Народног позоришта у Пожаревцу одржан је пријатељски боксерски сусрет између БК ,,Железничар“ Пожаревац и БК ,,Јасеница“ из Смедеревске Паланке. Меч је завршен убедљивом победом Пожаревљана са 12:4. Најлепша борба водила се између Боровца и Животића, а три пара пионира Железничара одушевили су својом борбеношћу.

З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content