„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Првомајска поворка 1. мај 1947.

У Пожаревцу је одржана првомајска поворка у којој је узело учешће преко 10.000 људи, радника, сељака, омладине… са транспарентима подршке Петогодишњем плану. Град је био окићен заставама и цвећем, а свечана колона учесника кретала се улицама Пожаревца ка зборном месту на стадиону ФД „Млади радник“. По завршетку дефилеа,на Тргу ослобођења одржан је митинг на коме су говорили Света Станојевић, секретар Градског народног одбора и Милан Милентијевић, секретар Народног фронта Среза пожаревачког. Проглашени су и најуспешнији колективи: производња угља Костолац, ГП  „Вељко Дугошевић“, машинска радионица „Срп и чекић“, железница, Љубичево и Женска кројачка задруга „8. март“.

Митинг на Чачалици1.мај 1968.

Одржан је велики митинг на платоу испред Споменика стрељаних бораца и родољуба на Чачалици, а поводом дочека Штафете младости. Било је присутно више од 5.000 људи. Штафету је на свечану трибину у име младих, из правца Малог Црнића донела Вукосава Јовић, ученица Учитељске школе у Пожаревцу. После краћег говора Миодрага Савића, председника Оштинског већа и читања писма упућеног другу Титу, штафетну палицу је са трибине у правцу Београда понео Ђуро Хорват, квалификовани радник Конфекције „Ћеба“.

Отворен „Дунавски драгуљ“  – 1.мај 1973.

Свечано је у Костолцу отворен мотел „Дунавски драгуљ“. Објекат су удруженим средствима градили Хидроенергетски и пловидбени систем „Ђердап“ и ИЕК „Костолац“. Поред снек-бара, ресторана са великом и малом салом и терасом, у саставу мотела налазиле су се и четири собе са по два лежаја.

Првомајски уранак2. мај 1985.

На обали Велике Мораве, на Моравској лагуни, у присуству око 3.000 младих, одржан је Феријални првомајски уранак. Поред феријалаца присуствовали су и горани, извиђачи, чланови Црвеног крста, Народне технике, Књижевне и Музичке омладине. Организатори манифестације били су: Радио Пожаревац, „Млади имају реч“ и општинске конфернције Феријалног савеза и ССО Пожаревац. На уранку су учествовале рок групе из Београда, Краљева, Кучева, Великог Градишта, Костолца, Пожаревца, Петровца и Смедерева. Програм су медијски пропратили Радио Пожаревац, Реч народа, Бум радио и Радио Дуга.

                                                                                               Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content