„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

 Нови кнез Јокса Милосављевић- 27. 6.1821. 

Од кнеза Милоша пожаревачкој општини стигао је званични допис у коме се ова управа обавештава да је постављен нови главни кнез Пожаревачке нахије.  У извештају стоји да је главни кнез сада Јосиф Јокса Милосављевић кога сви треба да слушају. 

 Љубичевски вишебојци на хиподрому „Јежица“   – 28 – 30. 6.1985. 

У организацији Туристичког савеза Србије у Љубљани је приређена манифестација ,,Сељачка свадба“ на којој су представљене две српске  смотре: ,,Драгачевска труба“ и Љубичевске коњичке игре. У оквиру ЉКИ организован је дефиле учесника улицама Љубљане, а сам наступ Пожаревљана приређен је на хиподрому „Јежице“. Вишебојци су се представили у пет дисциплина и привукли велику пажњу Љубљанчана.

Одлазак свестраног Боре Динчића   – 28. 6. 2017.

 У Пожаревцу је умро Боривоје Динчић, познатији као ,,Бора мечка“, један од најсвестранијих и најбољих спортиста у Пожаревцу од 1956. Спортом је почео да се бави као пионир у ФК ,,Млади радник“ у свим селекцијама. Био је голман  подмлатка ФК ,,Млади радник“, голман првог тима, капитен Омладинске фудбалске репрезентације Србије, одбојкаш ОК ,,Металац“ и ОК ,,Железничар“ Пожаревац, јуниорски одбојкаш репрезентације Србије, боксер у подмлатку БК ,,Железничар“ Пожаревац, центарфор ФК ,,Млади радник“ Пожаревац, кошаркаш КК ,,Млади радник“ Пожаревац, одличан стонисер и један од најбољих рукометаша. Био је у првом тиму, касније клуб мења име у РК ,,Пожаревац”, затим у РК ,,Млади радник”. Године 1971. играо је за ,,Рудар” Костолац, а 1972. враћа се у РК ,,Млади радник”. Спортску каријеру завршио је1977. године. За постигнуте резултате добитник је многих награда. 

  „Што се деца плаше?“ –  30. 6.1889.

Одржан је Збор учитеља за срез Пожаревачки и за Пожаревац. На дневном реду било је усвајање записника, избор изасланика за Учитељску скупштину у Нишу и за Надзор основних школа. Реферат на тему „Што се деца плаше?“ одржао је ђакон Василије Живковић.

 Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content