„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Хлеб из аутоматске тунелске пећи – 4.јул 1971.

У Житостигу је поводом 20 година постојања фирме и у част почетка рада модерне аутоматске тунелске пећи за печење хлеба капацитета 24.000 кг. за 24 сата одржана пригодна свечаност. Поред радника предузећа присуствовали су председник Општине Сима Бркић, који је пресекао врпцу и симболично пустио у рад пећ, као и Звонко Лисац, секретар ОК СК.

 Откривена биста првоборца Ћебе –  јул 1990.

У кругу Модне конфекције „Ћеба“ у Пожаревцу, у част Дана борца, одржана је свечаност на којој је откривена спомен биста Димитрија Лазаревића – Ћебе, првоборца НОБ-а из овога краја. Свечаности су присуствовали Ћебин брат Милан Лазаревић, учесници НОР-а, саборци Лазар Михић, председник Одбора Секције бивших интернираца немачких логора у Грчкој, Модне конфекције, представници СО и друштвено-политичких организација Пожаревца. О лику Димитрија Лазаревића – Ћебе говорио је Лазар Михић, а спомен-бисту је открио Миливоје Чаваруга. Пригодан програм приредили су ученици Музичке школе из Пожаревца. Биста је на истом месту остала све до половине 2015. да би у новембру 2017. виђено само постоље.

Отворен Бамби парк – 4.јул 1999.

У Улици Илије Гојковића, преко пута Спортског центра у Пожаревцу,  свечано је отворен „Бамби парк“, оаза спорта, забаве и рекреације, простор намењен младима. Отварању су присуствовали: проф. др Мирјана Марковић, председница Дирекције Југословенске левице, Драган Томић, председник Скупштине Србије, др Драган Костић, Бојан Кекић и Драгиша Ивковић, савезни посланици, Милисав Миленковић, генерални секретар Скупштине Југославије, представници Општине… Домаћини су били: Мирослав Милетић, директор ХК „Бамби“, Марко Милошевић, власник предузећа „Мадона“ и др Душан Антић, председник Општине, а  инвеститори: ХК „Бамби“, Предузеће „Мадона“ и Скупштина општина Пожаревац.

 Моравски ходочасници на Моравској лагуни – 4.јул 2002.

На Моравској лагуни приспела је група „Моравских ходочасника“ чије је ово четврто путовање Моравом од Сталаћа и Варварина до Дунава код Костолца. Прво путовање ,,Моравских чувара“ организовано је 1998. године од стране неколицине људи, да би их овога пута било око четрдесетак. На челу „Моравских чувара“ налазе се капетан Градимир Минић из Ћуприје и барјактар каравана арх. Малиша Миленковић. Хроничар је Милка Ижогин која ће све записе са путовања припремити за објаву у посебној публикацији.Циљ је да се вода Мораве сачува од загађивача општина кроз које река пролази. Током пута анализирају се узорци воде из свих притока и саме Мораве, евидентирају се запажања око флоре и фауне и добијени подаци прослеђују надлежним министарствима.

                                                                                    Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content