2020-12-11T09:07:25+01:00 11. децембра, 2020. 09:07 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Први студентски соаре – 7. децембар 1929.

Удружење студената Пожаревачке области приредило је у хотелу „Гранд“ свој први соаре. За улаз се плаћало 15 и 10 динара, а приступ су имали само позвани. Главни гост био је Властимир Јецић, познати и омиљени виртоуз на виолини. У концертном делу соареа извео је Сонату Локателија, Игра судбине затим Црну Мадону од Јецића, Романсу од Де Бисија, Ехо мога Пожаревца од Јецића и Ђаволи трилер од Паганинија.


Отворена словеначка „Ковинотехна“ – 8. децембар 1970.

,,Ковинотехна“ из Цеља отворила је у Пожаревцу на углу улица Чеде Васовића и Индустријске, стовариште металне и грађевинске робе. На свечаности отварања присуствовали су представници трговинских предузећа из Србије, друштвено-политичких организација и СО Пожаревац. Госте је поздравио А. Храстник, комерцијални директор ,,Ковинотехне“ који је упознао присутне да је у стовариште уложено 250 милиона старих динара и најавио скоро отварање робне куће металне робе у згради Палате ,,Морава“.


Пете „Игрице без граница“ – 9. децембар 1995.

У Спортском центру у Пожаревцу, пред око 2.000 посетилаца завршене су 5. забавно-спортске игре за младе – „Игрица без границе“. Учествовало је 8 школа и 5 вртића. Игрице су трајале три недеље, а у музичком делу наступили су Зана, Дина, Леонтина, Гиле и Дејан Цукић. Победници овог циклуса у конкуренцији дечијих вртића су малишани из ,,Лептирића“, у категорији ученика основних школа, ОШ ,,Доситеј Обрадовић“, а у групи виших ,,Моша Пијаде“ из Костолца. Игрице су помогли ДП ,,Литас“, МИП, ПИ ,,Бамби“, СО Пожаревац и ФДИ ,,Пертини“.


Уједињење Младог радника и Јединства – 11. децембар 1946.

У сали Омладинског дома у Пожаревцу, одржана је заједничка Скупштина фудбалских друштава ,,Млади радник“ и ,,Јединство“. Скупштини је присуствовало око 1.000 фискултурника и пријатеља спорта, представници месних одбора народне власти, Армије… Најважнија одлука која је донета била је о уједињењу Младог радника и Јединства у једно спортско друштво под називом „Млади радник“.

Припремио З. Стокић