„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Отворен Народни музеј -1. август 1954. 

Тематском изложбом ,,Карактер и задатак музеја“ у Пожаревцу је свечано, за посетиоце, отворен Народни музеј. Изложба  ће трајати три месеца, а по остеку овог рока,  према најави, установа ће наставити да ради по одељењима као музеј општег типа.

 Прва слава Стрељачке дружине – 2. август 1938. 

Стрељачка дружина из Пожаревца првославила је славу, Св. Илију у официрској читаоници, први пут од оснивања 1887. године, после 50 година постојања. Сечење славског колача обавили су Панта Поп Ристић и Фрањо Капица, председник Стрељачке дружине и командант пука за везу.

 Литас славио Светог Илиjу – 2. август 2008. 

У организацији Синдиката предузећа Веолиа Транспорт Литас а.д. Пожаревац, прославила је осми пут своју славу Св. Илију. У синдикалним просторијама обављена је церемонија резања славског колача уз присуство свештеника Драгана Лазића и домаћина славе новог генералног директора Зорана Јанковића. На свечаности су радницима са 10, 20 и 30 година рада уручена признања.

Преминуо Петар С. Павловић –  5. август 1938. 

У Београду је умро Петар С. Павловић, научник, палеонтолог и геолог, професор Друге београдске гимназије и Велике школе и Универзитета у Београду, значајна личност у историји геологије и зоологије. Рођен је 10. јула 1864. у Пожаревцу у угледној породици, од оца Стојка, коњичког потпуковника и мајке Јелене – Лене, ћерке познатог војводе Николе Милићевића Луњевице. У породици је било деветоро деце, али су пунолество доживела три брата и две сестре. Старији Петар и најмлађи Милан били су биолози и професори, а млађи Иван, официр. Најстарија сестра Јелица радила је као наставница у Вишој женској школи, а млађа Катарина, као професорка у Учитељској школи у Београду. Петар се никада није женио. Написао је већи број радова из терцијалне фауне, већи број студија и неколико моногафија. Открио је више фосила, специјално – терцијарне мекушце.  Један је од оснивача Музеја српске земље, данас Природњачког музеја и био је члан Српске краљевске академије, данашње САНУ.

                                                                                                                Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content