„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.  

Одлазак професора Владе Шукљевића – 28. август 2017.

Преминуо је Владимир Шукљевић, један од најомиљенијих професора Пожаревачке гимназије. Рођен је 1931. у Битољу, а 1945. Долази у Пожаревац где је завршио Учитељску школу. Радни век започиње као учитељ у селу Забрега, а потом ради као васпитач у КПД Забела. Када је завршио Филозофски факултет 1962. запослио се као професор историје у Гимназији у Пожаревцу где је краће време предавао Марксизам. У Гимназији је остао све до одласка у пензију 1996. Био је оснивач Лењинистичког клуба који је фунционисао 21 годину и покретач Новогодишњег кошаркашког турнира, а код ученика остаће упамћен и по реченици ,,Књигу да питаш“. Аутор је четири књиге прожете историјом, филозофијом, социологијом и психологијом. Добитник је награда и признања за свој рад: Октобарске награде 1970, Плакете за животно дело у просвети 1982. и Ордена рада са златним венцем 1988.године.

Зубна амбуланта у Медицинској школи – 30. август 1964.

У Медицинској школи у Пожаревцу на свечан начин отворена је Зубна амбуланта за практичну наставу за ученике зуботехничког смера. Амбуланта ће радити четри сата дневно за потребе практичне наставе ученика, а и пружање помоћи пацијентима. Свечаности је присуствовао већи број представника друштвено – политичких организација Пожаревца и Смедерева, Среске скупштине и Скупштине општине Пожаревца и здравствених установа. Госте је поздравио директор школе Душан Цојкић.

Играли се коњи врани – 30. август 1985.

У Пожаревцу је у вечерњим сатима испред хотела ,,Дунав“ одржана традиционална манифестација ,,Љубичевска ноћ“ под називом ,,Играли се коњи врани“. Сценарио за ову манифестацију написао је Драги Ивић, а режија поверена Данди Стојановић. У програму су наступили: Предраг Гојковић – Цуне, Злата Петковић, Драган Живковић – Тозовац, Снежана Савић, Маринко Роквић, Зорица Марковић, Душан Јакшић, Љиљана Петковић, Дорис Драговић, Лео Мартин и хумориста Љуба Мољац. Извођаче је пратио оркестар ,,Златне струне“.

Изложба о коњима – 31. август 1973.

У сали Дома ЈНА, поводом јубиларних 10. ЉКИ отворена је изложба слика посвећена коњима и коњичком спорту. Изложбу су организовали Ликовни клуб ,,Милена Павловић – Барили“ и Ликовна секција дома ЈНА. Изложене слике су радови аутора међу којима су Мирослав Арсић, Небојша Крстић и Мухаџери Халил, академски сли- кари, Станимир Павловић, академски вајар, Лала Ђорђевић, Павле Миладиновић, Радомир Радовановић и Срба Пацић, просветни радници и Миле Богдановић и Драган Стојановић – Четкин, пензионери.

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content