„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Усељена зграда комитета – 29.октобар 1979.

Предата је на употребу нова зграда друштвено-политичких организација у Пожаревцу. У њој су почели да раде извршни органи Општинске конференције СК,, ОК ССРН, Савез удружења бораца, Општинско веће Савеза синдиката и Општинска конференција ССО. Вредност изведених радова на овом објекту је око 18 милиона динара. Зграда има 1.500 м/2 корисне површине, 33 радне просторије од чега три сале са 110, 40 и 20 седишта. Пројекат је рад Завода за урбанизам из Пожаревца, а градитељ ГИК  „Стиг“.

 Трипл круна Тини Касидолки  – 29. октобар 1995.

 На хиподрому код „Цареве ћуприје“ у Београду, грло „Тина Касидолка“, заједничко власништво Ергеле „Љубичево“ и приватног одгајивача коња Љубисава Костића-Бисе из Касидола, постигло је највећи успех икад забележен у аналима галопског спорта. Победила је у трци живота „Сент Леџер“ и тиме освојила Триплу круну, што досада није успело ниједној омици. Такође, ниједна ергела није имала две године заредом носиоца Трипл круне, што је успело једино Ергели Љубичево са Моби Диком и сада са Тином.

 Железничари – ударници и иноватори – 31. октобар 1946.

У Дому железничара у Пожаревцу, на свечаној конференцији проглашена су нови ударникц и двоструки ударник-иноватор. Такође су похваљена и 23 радника. Нови ударници су Милан Марковић, машиновођа парне локомотиве, Здравко Паштар, такође машиновођа парне локомотиве и Миливоје Стојановић, машиновођа парне вуче. Двоструки ударник је Станоје Радојковић, шеф ложионице, који је пронашао сушару за песак новог типа и конструисао машину за чишћење локомотивских цеви. Међу похваљеним радницима су Божидар Тошић, бравар, Војислав Лазаревић, Божидар Јевремовић, Драгутин Вираг, Недељко Илић, Живана Мирковић…

 Коча и Милентије Поповић у Галерији „Барили“ – 31. октобар 1964.

 Пожаревац су посетили Коча Поповић, државни секретар за иностране послове и Милентије Поповић, генерални секретар Савезног одбора Социјалистичког савеза. Гости су обишли Галерију слика „Милена Павловић – Барили“ и током боравка у граду интересовали се за стваралаштво познате сликарке и културне прилике у Пожаревцу.

  Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content