„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Упpава Пожаревца пример другима –  21. фебруар 1967.

У Пожаревцу је одржан састанак секретара општинских скупштина Браничевске заједнице. Било је речи о предузимању мера за побољшање положаја општинских органа управе. Констатовано је да су органи Општинске управе у Пожаревцу постогли најбоље резултате у Србији па самим тим и у Браничевској заједнице у погледу ефикасности и економичности у раду. Због тога је са седнице препоручено да се позитивна искуства Пожаревљана примене у раду свих осталих општинских управа на овом подручју. Другим речима да Управа у Пожаревцу буде пример другима. 

Дан рођења Богољуба Илића   – 22. фебруар 1881. 

У Пожаревцу је рођен Богољуб Илић, армијски генерал и министар војске и морнарице Југословенске владе у егзилу. Имао је три брата: Данила, Борислава и Бранислава и девет сестара. Године 1898. ступа у војску као питомац 31. класе ниже школе Војне академије, а потом и као питомац 13. класе више школе Војне академије. На студијско усавршавање одлази у Немачку 1907. Функцију министра војске, ваздухопловства и морнарице обављао је у Јерусалиму и Каиру, када је формирана Југословенска војска ван отаџбине.  У избеглиштву су се јавиле размирице између две групе пучистичких официра, па је након обраћања краља Петра II за председника избегличке владе постављен Слободан Јовановић. Тада је Илић смењен са функције. Жалио се краљици Драги али га је Влада по други пут пензионисала 11. фебруара 1942. године. До завршетка рата остао једа живи у Лондону. Носилац је Ордена Карађорђеве звезде IV степена, Ордена Југословенске круне II и III степена и других одликовања. 

Почетак рушења старе Табачке чаршије – 22. фебруар 1963.

 Објављена је вест (Реч народа) да је у Пожаревцу почело рушење дотрајалих објеката, старе кафане „Врба“ и леве стране Табачнице. Ови догађаји озваничили су почетак нестајања једног старог Пожаревца кога ће се Пожаревљани сећати само по фотографијама изложеним у музеју старина. 

 Касу и Дифур у Пожаревцу  – 22. фебруар 1963.

У Пожаревцу је боравио Жан Касу, директор Националног музеја модерних уметности у Паризу. Са њим је допутовао и Пјер Дифур, аташе за културу амбасаде Француске републике у Београду са гостима. Гости су разгледали Галерију Милене Павловић Барили и поставку Музеја.

 Вече поезије сељака – песника  – 23. фебруар 1976

У сали Дома Армије у Пожаревцу одржано је вече поезије под називом ,,Вече сељака – песника“, чланова литерарног друштва ,,Клас жита“ из Камијева у организацији Радничког  универзитета ,,Радомир Вујовић“ и Дома Армије. Учесници вечери били су: Љубиша Милетић, Живорад Милић – Жучни, Бора Наумовић, Драган Богдановић, Љубиша Живојиновић и Новица Милић. Гостовао је хумориста и новинар Мића Илић, програм је водио Милисав Павловић.

Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content