„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Већина улица у лошем стању – 26. фебруар 1991.

 У недељнику ,,Реч народа“ објављен је чланак о стању улица у Пожаревцу на основу званичног Прегледа постојећег стања изграђености путне инфраструктуре у граду. У Прегледу је наведено да Пожаревац има 352 улице. Од тог броја 32 се сматрају сређеним што подразумева да имају кишну канализацију, да су асфалтиране и са тротоарима са обе стране. Асфалтираних улица са једним тротоаром или без тротоара је 54, а улица које је асфалт само дотакао око 120. О квалитету асфалта излишно је причати. У већини није рађен хабајући слој, многе улице су раскопане због изградње канализације, постављања телефонских каблова…

Виктор Старчић у „Госпођи Икс“ -27. фебруар 1932.

Народно позориште Дунавске бановине из Пожаревца, у свом програму имало је приказ драме ,,Госпођа Икс“ Александра Бисоа. Представа је одржана у Дому Пожаревачке трговачке омладине. Као гост у представи појавио се Виктор Старчић, члан Народног позоришта из Београда. Играо је младог адвоката Ремона.

 Нова управа Месног одбора – 28. фебруар 1932.

  У Пожаревцу је одржан годишњи скуп месног одбора на коме је Божа Ристић, опанчар поднео извештај Надзорног одбора.  На седници је конституисана нова управа, а Раде Марковић изабран за председника. У нов Управни изабрано је 13 чланова.

Стојан Рибарац о држављанству краља Милана – 28. фебруар 1892.

Либерал Стојан Рибарац, народни посланик у Скупштини Србије, гласао је против усвајања Закона о одрицању права држављанства краљу Милану. Стојан је том приликом образложио разлог: ,,Гласам против овог Закона, не што жалим краља Милана, него зато, што налазим да његова декларација не треба и не може бити предмет закона“.

 Забележио. З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content