„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.                                      

Др Љешевић, редован члан СЛД  – 13. март 1911. 

Др Софија Љешевић (1882-1970), трећа жена лекар у Пожаревцу, примљена је за редовног члана Српског лекарског друштва. Поред тога што се бавила лекарским позивом, др Љешевић била је и политички активна. Године 1927. изабрана је за председницу обласне организације женског покрета захваљујући чијем залагању је Пожаревац добио школску полуклинику, диспанзер за одојчад и мајке, обданиште… Докторка Љешевић је била и оснивач домаћичке школе у Пожаревцу зашта је и одликована. У њеној кући везена је застава за ослободиоце Пожаревца 1918. године, а на њеном салашу, на путу за Салаковац, 8. јуна 1941. године одржана је Окружна конференција КПЈ. Умрла је 7. априла 1970. године у болници у Бањи Ковиљачи, а сахрањена у Пожаревцу. Извори: ,,Историја медицине пожаревачког округа 1822-1914“, прим. др Д. Кастратовић и ,,Нека сећање траје – Стари Пожаревац“, М. Поповић.

Вече бугарске музике – 13. март 1964.

У препуној сали Радничког универзитета у Пожаревцу одржано је вече бугарских народних песама и музике. Гостовала је група познатих бугарских уметника која се налазила на гостовању по Југославији. У програму су учествовали Рајна Денева и Дмитар Јосифов, познати бугарски певачи забавних мелодија, Ђурђа Пинџурова и Јонка Кипчева, певачи народних песама и хармоникаш Стефан Демиров. У забавном делу програма учествовали су Ники Ников, хумориста и Христо Минчев, имитатор и пародиста. Наступио је и забавни секстет Радио-Софије. Исте вечери бугарски уметници представили су се и у Костолцу радницима ИЕК-а. 

 Финалисти „Музичког тобогана“ у Ергели и Бамбију – 14. март 1991. 

Пожаревац је посетило око 100 ученика основних школа из Суботице и Ветерника код Новог Сада, финалисти дечије емисије ТВ Нови Сад ,,Музички тобоган“ чији је генерални спонзор била Фабрика кекса ,,Бамби“. Као гости деца су обишла Ергелу ,,Љубичево“ и погоне Фабике кекса где су се упознали са процесом производње и са задовољством дегустирали разне врсте производа. 

Први попис становништва – 15. март 1948.

У Југославији, па самим тим и у Србији и Пожаревцу односно пожаревачком срезу започео је попис становништва. Био је то први попис после завршетка Другог светског рата.                                                                                                               

 Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content