„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   

Основан Сарачки – сатлерски еснаф –18. март 1895.

У Пожаревцу је основан Сарачки – сатлерски еснаф јер су потребе за производима ових занатлија знатно порасле. Током времена број њихових  радњи се стално мењао, али су се увек налазиле у Дубровачкој улици односно Табачкој чаршији под непарним бројевима.  Једно време биле су у низу једна до друге и нико се није жалио на конкуренцију и на немогућност да успешно обавља свој занат.

 Почетак изградње Фабрике тестенина –19. март 1977. 

Почели су радови на изградњи Фабрике тестенина у Малом Црнићу. Предвиђено је да ова фабрика, једина те врсте на подручју уже Србије годишње остварује производњу од три и по хиљаде тона тестенина.  Укупна улагања износе Укупна улагања износе 44,5 милиона динара, средства су обезбедили  Фонда за подстицај развоја недовољно развијених подручја, Београдска банка Основна банка Пожаревац и Комбинат ,,Житостиг“ Пожаревац. Висок степен аутоматизације производње на две линије ангажоваће само 12 радника у једној смени.

 Илија М. Душманић у Влади Пашића – 21. март 1892.

 У реконструисану српску Владу Николе Пашића ушао је и Пожаревљанин, државни саветник Илија М. Душманић. Постављен је за министра привреде, а својевремено је био професор пожаревачке гимназије и првак Радикалне странке у Пожаревцу.

 Отворена Занатлијска школа  – 22. март 1893.

 Отпочела је са радом Занатлијска школа у Пожаревцу. Настава је државна у гимназијској згради, а  школу је свечано отворио министров изасланик Шокорац у присуству државне, грађанске и војне власти. Присуствовали су и чланови професорског колегијума Гимназије, наставно особље основних школа, представници окружног трговачког одбора, трговци, занатлије и грађани. Правила о раду урадио је Владислав Тителбах. Школа је трајала три године и била су заступљена следећа занимања:   колари, абаџије, лимари, столари, сатлери, ковачи, терзије, пушкари, бравари, ужари, кожухари, опанчари, кројачи, месари, лончари, обућари…                                                                                                                                                                                                                                                                             Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content