„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   

Рођен Миливоје Живановић – 2. април 1900. 

У Пожаревцу је од оца Ђорђа и мајке Лепосаве рођен Миливоје Живановић, глумац и позната уметничка личност Југославије. У зиму 1908. отац га је одвео у хотел ,,Српска круна” да гледа позоришну представу ,,Хајдук Вељко“ и тај сусрет са позориштем за Миливоја је био пресудан. На позорници у Липику 1922. примећује га Бранислав Нушић и препоручује Новосадском позоришту. Ту стиче прва права искуства. У периоду од 1928-1933. борави у скопском позоришту где игра главне улоге у многим комадима. Уследио је позив и његов одлазак у Српско народно позориште у Београду где остаје до 1947. када се оснива Југословенско драмско позориште. Пред ослобођење 1945. руководи радом тек основаног Окружног народног позоришта у Пожаревцу, где је уједно био редитељ и тумач главних улога. Напознатији ликови су му били  Коста Шљука, Рогажанин, Краљ Лир, Јегор Буличов, Агатон…  Преминуо је 15. новембра 1976. у позоришту, на радном месту у Београду. Једини је глумац у чију се част одржавају два фестивала у Пожаревцу: аматерски ,,Миливојев штап и шешир” и професионални ,,Глумачке свечаности Миливоја Живановића“. 

 Приход од изложбе за препород Србије – 3. април 1990. 

Затворена је изложба фотографија ,,Пожаревац кога више нема“ аутора Драгана Богдановића Буцића отворена 28. марта 1990. у Дому ЈНА. По завршетку изложбе аутор је издвојио 10 фотографија старог Пожаревца и приредио аукцију. Сав приход од продатих фотографија уплатио је као зајам за препород привреде Србије. 

 Литије „Врбица“ – 4. април 1936. 

 На Лазареву суботу, односно Врбицу, код Саборне цркве и цркве Св. Нилоле у Пожаревцу, образоване су литије које су истовремено, на знак црквених звона  кренуле различитим улицама ка свом заједничком одредишту, почетку Табачнице. Даље их је пут водио до Споменика српском војнику. Ту су учесницима литије уручене зелене врбове гранчице. Заједничка литија се даље кретала Светосавском улицом, поред пијаце и Начелства кроз парк до хотела ,,Српска круна“ да би се потом   раздвојиле и завршиле тамо одакле су и кренуле.  Поворка је имала свој назив – Врбица, у њој су били свештеници, представници власти и разних удружења, ученици Пољопривредне школе,  основних школа „Свети Сава“, ,,Доситеј Обрадовић“, ,,Вук Караџић“, Гимназије и Трговачке школе, деца из забавишта, полазници Женске радничке школе, музичари Ватрогасне чете, соколци… 

Краљ Петар I у Пожаревцу – 5. април 1904. 

Краљ Петар I Карађорђевић посетио је Пожаревац и Државну ергелу „Љубичево“. У граду га је дочекао шпалир грђана који се протезао све до Саборне цркве у којој је одржана свечана служба. Потом је краљ обишао Државну ергелу „Љубичево“,  Касарну и Пожаревачку гимназију, а ручак му је приређен у Окружном здању где га је поздравио председник Општине.                                                                                                                                           Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content