„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   

На Кросу Борбе 6.000 такмичара – 12. април 1987.

 На Пожаревачком хиподрому одржан је 19. Крос ,,Борбе“. Иако је ову манифестацију пратила кишно и хладно време, организација је била одлична, стаза уређена. Такмичари су стизали из свих крајева Југославије, било их је више од 6.000. Одржано је 18 трка. У трци на 8.000 м. поново је заблистао Јануз Јанузи из ,,Електропривреде“ Обилићева, који је одбранио титулу од прошле године. За награду је добио Трофеј Борбе, рад академског вајара Небојше Митрића који му је уручио Миша Васиљевић, главни и одговорни уредник листа ,,Спорт“. Међу сениоркама без премца је била Снежана Пајкић, а у Меморијалној трци најбржи Неђо Марјановић из Власенице.

Васа Пелагић приведен у затвор – 13. април 1895.

У пожаревачки затвор доведен је Васа Пелагић. На издражавање казне притворен је на основу пресуде од 23. марта 1895. године. Добио је 140 дана затвора због неколико написаних чланака међу којима и  Моћ капитала и Радни народ је сила распарчана.

Други биоскоп у Пожаревцу – 14. април 1913.

У  хотелу ,,Браничево“ почео је да ради нови биоскоп  под називом ,,Гранд биоскоп Едисон“. Био је то други по реду биоскоп у Пожаревц у. Пре њега Пожаревљани су филмове гледали у хотелу „Српска круна“.

 Нови сабирни центар нафте – 14. април 1995.

У Брадарцу је на пригодној свечаности активиран систем за пуњење  цистерни нафтом, односно отворен је и пуштен у рад други сабирни центар ,,стишке“ нафте – Брадарац – Маљуревац. Први овакав центар под називом ,,Сираково“ отворен је 1990. године. Свечаности у Брадарцу  присуствовали су: Драган Томић, директор НИС ,,Југопетрол“ и председник Скупштине Србије, др Драган Костић, министар за енергетику у Влади Србије, Рајко Јовановић, директор ,,Југопетрол – нафте“ Србије… Истог дана у Пожаревцу у Улици Ђуре Ђаковића (између ,,Бамбија“ и ПЗП ,,Пожаревац“) отворено је и пуштено у рад складиште ,,Југопетрола“ капацитета 300 кубика годишње.

Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content