„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

Споменик храбрим Горњомалцима – 28. мај 1923.

Свечано је откривен горњомалски Споменик српском војнику, рад београдског каменоресца Николе Лукаченка. Споменик су подигли горњомалци у спомен и поштовање према својим блиским и храбрим ратницима погинулим на фронтовима у ратовима од 1912. до 1918. На споменику су четири плоче, са сваке стране по једна, на којима су уклесана 140 имена и презимена погинулих Пожаревљана.

Одлазак епископа Венјамина – 28. мај 1952.

У Београду је 28. маја 1952. умро, а сахрањен у пожаревачкој Саборној цркви Венијамин (Таушановић), епископ браничевски који је ту дужност обављао од 1934. године. Поред осталог заслужан је за 19 новоизграђених и 13 започетих цркава. За његово време подигнуто је 37 парохијских домова. Током Другог светског рата примио је 40 избеглих свештеника, а за избегличку децу отворио је домове у манастирима Раваница и Св. Петка. Пред сам рат његовим залагањем завршен је Епископски двор у Пожаревцу у коме је касније смештена Немачка команда, а после рата Команда гарнизона.

Пожаревљани у славу Павла Савића – 30. мај 1994.

У Београду је умро Павле Савић, један од најистакнутијих српских научника, атомски физичар светског угледа и признања, који је један део свог живота провео у Пожаревцу. Рођен је 10. јануара 1909. године у Солуну, а гимназију је завршио у Пожаревцу, где му је отац, после Првог светског рата добио посао.
Студирао је у Београду а 1934. постао сарадник Марије Жолио Кири на Институту за радијум у Паризу. Ту му је омогућен проналазак фисије на урановом атомском језгру као основе за коришћење нуклеарне енергије. Открио је интерни гас, изотоп ксенона, усавршио методе добијања радиоактивног арсена и одређивања урана. Био је професор Универзитета у Београду, члан свих академија наука у бившој Југославији, оснивач Нуклеарног института у Винчи и његов директор. Добитник је више домаћих и страних одликовања и признања. Пожаревачки инжењери су му својевремено подигли споменик у парку испред Дома инжењера и техничара у Улици Вељка Дугошевића.

Припремио: З.Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content