„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

Хиљаду таблица за основне школе – 13. јуна 1852.

Начелник пожаревачког округа доставио је Срезу обавештење од главног управника народних школа Петра Радовановића да је „израђено 1.000 егземплара црних таблица“, које ће се у основним школама користити као прегледалице. У том циљу потребно је да среско начелство нареди свим општинама у којима се налазе школе да набаве ове таблице посредством књижара. Цена је 12 гроша.  Учитељи таблице треба да користе у ,,подучавању“ ученика“. 

Возом од Дубравице и Пожаревца до Петровца – 14. јуна 1912.

На овај дан завршена је зградња железничке пруге узаног колосека, ширине 0,760м на релацији Пожаревац – Петровац (Пожаревачки) у дужини од 36,4км. Изградњом овог дела пруге омогућен је саобраћај на релацији Дубравица – Пожаревац – Петровац и обратно.  Нешто касније, после рата овај део пожаревачког краја добија и пругу до Ладних Вода (Ждрела). Возови су у овим правцима престали да собраћају 1963. (од Пожаревца до Дубравице) и 1970. године (од Пожаревца до Петровца). 

Отворен Културни дом у Косовској  – 16. јуна 1945.

Залагањем ЈНОФ-а, АФЖ-а и УСАОС-а,  у згради трећег реону која се налазила у Косовској улици отворен је  културни дом. Објекат је свечано предао на употребу Света Вујовић, а након церемоније отварања изведен је музички програм. Наступили су хорови просветних радника и занатлија Удружења „Слога“.

Рођена Живка Матић  – 19. јуна 1923.

 У Пожаревцу је рођена позната глумица тадашње Југославије и Србије Живка Матић. Била је глумица у позоришту, на филму, телевизији, естради и радију. После трагичне смрти мајке и оца, бригу о малолетној девојчици преузела је бака Драгица, а пошто и она ускоро умире, о Живки почиње да се стара Дом за незбринуту децу у Београду,  нешто  касније Душан Белић, банкарски службеник.

         Своју прву улогу Живка је одиграла у „Животићевом позоришту“. Био је то комад Мајчин благослов. Послератну глумачку каријеру наставила је у радијским и телевизијским улогама, а највећу популарност достигла је крајем шездесетих. У такозваним руралним комедијама српског села ангажује је редитељ Драгослав Лазић и она игра у Парничарима, Љубави на сеоски начин, Музикантима, у серији Грађани села Луга. С великим успехом тумачила је ликове српске сељанке, мајке стрине… За свој рад добила је бројне награде, 1972. године са Велимиром Батом Живојиновићем проглашена је за глумчки пар „Она и Он“.

      Живка Матић поживела је 74 године, умрла је у свом родном Пожаревцу 1998. године заборвљена од свих.  Године 2008, Центар за културу у Пожаревцу, поводом десетогодишњице од смрти глумице установио је фестивал Сусрети аматерских позоришта Браничевског округа „Живка Матић“. 

Припремио: З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content