„Реч народа“ овом рубриком подсећа на прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције Зоран Стокић трага и проналази занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову, сходно добу дешавања,  подсећа или  упознаје читаоце са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Дунђери за цркве  –  21. јун 1832. 

Коца Марковић из Пожаревца затражио је од кнеза Милоша Обреновића да му у Пожаревац пошаље још 15 мајстора дунђера. Ове занатлије су му биле потребне за радове на изградњи пожаревачке и рукомијске цркве. 

 Правила за први музеј у Пожаревцу  – 22. јун 1896. 

 Министарство просвете и црквених дела одобрило је ,,Правила музеја“ потребна да би се основао музеј при Пожаревачкој гимназији. Реч је о првом пожаревачком музеју основаном  октобра 1895. године.

Порез за кнеза – 23. јун 1818. 

 Марко Абдула, кнез Пожаревачке нахије шаље 4.000 грошева на име прикупљеног пореза кнезу Милошу Обреновићу из три кнежевине Пожаревачке нахије. Уз скупљени новац послао је и пореске књиге са признаницама..

Откривен Милошев споменик – 24. јун 1898. 

Откривен је споменик кнезу Милошу Обреновићу у Варошком парку. Споменик је у Паризу урадио Ђорђе – Ђока Јовановић, највећи српски вајар и некадашњи ђак пожаревачке основне школе. Споменик је открио краљ Александар I Обреновић у присуству екс краља Милана, председника владе, Скупштине, митрополита и великог броја гостију и грађана Пожаревца и околине.

                                                                                                                                    Припремио З. Стокић

Share.
Leave A Reply

Skip to content