2021-01-24T10:01:34+01:00 24. јануара, 2021. 10:01 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Одлазак Васе ђакона – 20. јануар 1914. 

      У Пожаревцу је преминуо Василије – Васа Живковић познатоји као „Васа ђакон“,  свештеник  Светониколајевске цркве у Пожаревцу. Сахрањен је у Пожаревцу. Рођен је 1853. у Неменикућама испод Космаја. Завршио је богословију 1876.године, после чега ради у Великом Градишту као учитељ, а од 1879. Добија чин ђакона и надимак  „Васа ђакон“. При освећењу цркве у Пољани добиио је чин протођакона, док је у чин свештеника рукоположен тек у 50-тој години живота. Првог  маја 1903. године примио је парохијску дужност у Светониколајевској цркви у Пожаревцу након смрти протојереја Атансија Бранковића. Био је учитељ веронауке у основној школи, у Гимназији као и у Гарнизону у Пожаревцу.


Свечана академија у част Лењина -20. јануар 1947. 

      У Омладинском дому у Пожаревцу уочи 21. јануара, Друштво за културну сарадњу са СССР-ом, организовало је свечану академију поводом 23. годишњице смрти Владимира Илича Лењина. Након изведене ,,Интернационале“, Света Станојевић  је у свом реферату говорио о животу и раду Лењина. Након реферата ученици гимназије извели су неколико музичких тачака и рецитација.


 Дан рођења Венјамина Таушановића – 23, jануар 1884. 

     У  Пироту је рођен Венијамин (Таушановић), епископ браничевски од 1934. до1952. За његово време подигнуто је 19 нових и започета изградња 13 цркава и изграђено 37 нових парохијских домова. Током Другог светског рата примио је 40 избеглих свештеника, а за избегличку децу отворио је домове у Раваници и Св. Петки. Пред сам рат завршио је Епископски двор у Пожаревцу у коме је за време рата била смештена немачка команда, а после рата Команда гарнизона. Умро је 28. маја 1952. и сахрањен у пожаревачкој Саборној цркви.


 Рођен др Жика Тасић – 23. јануар 1940. 

     Рођен је др Живомир Тасић који је по завршеку Медицинског факултета започео рад у пожаревачком здравству у коме је остао до краја свог радног века. Специјализирао је медицину рада и руководио пожаревачким Домом здравља. Активно се бавио рукометом у РК „Смедерево“, а био је и лекар РК „Млади радник“. Добитник је многих признања: награде „Др Драгиша Мишовић“, Повеље спорта Спортског савеза Општине Пожаревац, Повеља спорта за животно дело Спортског савеза Браничевског округа. 

                                                                                                                                 Припремио: З. Стокић