2021-02-13T10:00:50+01:00 13. фебруара, 2021. 10:00 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


У част Васе Пелагића – 7.фебруар 1970.

У сали Радничког унивезитета у Пожаревцу одржана је свечана академија поводом 130 година од рођења и 70 година од смрти револуционара и просветитеља Васе Пелагића. Присуствовали су гости из БиХ, Митар Папић,  директор Народне библиотеке у Сарајеву, делегације Градачца и Пелагићева, гимназије ,,Васа Пелагић“ из Брчког, Милан Ђоковић, председник Републичке Културно просветне заједнице… Академију је отворио Војислав Живковић који је поздравио присутне и у име Организационог одбора захвалио се спонзорима посебно колективу ,,Препород“ КП Дома Забела. О лику Васе Пелагића говорио је Раде Вуковић, новинар из Београда, а потом су ученици гимназије из Брчког извели рецитал о животном и стваралачком путу Васе Пелагића. Обележавање значајних годишњица настављено је на пожаревачком гробљу, где је откривен обновљени споменик Васи Пелагићу који симболизује отворену књигу са пригодним текстом.


 Почела изградња два базена – 7. фебруар 1986.

На простору Спортског центра отпочела је градња два отворена базена, олимпијског 25 са  50 метара и дечијег величине 8 пута 12 метара. Према изјави Мирјане Тацић, урбанисте Секретаријата за стамбено-комуналне послове СО Пожаревац, поред ова два у плану је изградња и трећег затвореног типа са пратећим садржајима. На теренима поред базена на површини од 17.250 м/2 предвиђено је отварање куглане, мини голфа, терена за одбојку, тенис, мале спортове, ресторана… Инвеститори овог пројекта су самоуправне интересне заједнице за одмор и рекреацију и за управљање грађевинским земљиштем. Пројектант је ,,Бродоимпекс“, а извођач радова ГИК ,,Стиг“ из Пожаревца.


 „Бој на Косову“ – 8.фебруар 1842.

Прво Пожаревачко позориште извело је представу „Бој на Косову“ или „Милош Обилић“. У сали је било присутно преко 200 гледалаца, међу њима и Стефан Стефановић – Тенка, члан Државног савета.


Вук Караџић у Пожаревцу – 9.фебруар 1827.

Вук Стефановић Караџић је из Пожаревца послао писмо супрузи у коме је обавештава да је овде добро примљен и поручује јој ,,пољуби нашу децу много пута“. Вук је у међу Пожаревљанима, на двору кнеза Милоша провео дванаест дана. У Пожаревцу је сакупио 19 коледарских песама које је касније објавио, као и неколико етно појмова.

Припремио: З. Стокић