2021-02-21T09:03:59+01:00 21. фебруара, 2021. 09:03 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Рођен задужбинар Сава Јовановић – 16. фебруар 1842.

 У Пожаревцу је рођен Сава А. Јовановић од оца Арсе абаџије и мајке Круне, ћерке Стевана Добрњца, кнеза над Моравском кнежевином током II српског устанка. Сава је уочио проблеме школства у Пожаревцу па је својим тестаментом, који је саставио 4. јануара 1906. завештао 20.000 динара за изградњу школске зграде на општинском земљишту. То је данас ОШ „Свети Сава“, раније „Његош“. Овај трговац и задужбинар завештао је општини још и зграду у којој је становао (бивша штампарија ,,Просвета“), два локала на некадашњој Пилићарској пијаци, пет локала у Дубровачкој улици (Табачници), једну пекару и два локала наслоњена на пекару, велику зграду на Малој пијаци у којој су се продавали производи Млина Жив. Т. Величковића и синова из Кличевца и још пар локала до угла Таковске улице.


Несташица динара у банкама – 16.  фебруар 1993. 

 Пожаревачке банке суочиле су се са озбиљном несташицом динара па су због тога увеле ограничења код исплате. Од тога су били изузети само пензионери. Ни улични дилери девизама нису имали довољно динара. То, међутим, нису осетиле две приватне банке: ,,Југоскандик“ и ,,Дафимент“. Служба платног промета објавила је да је несташица динара последица галопирајуће инфлација и немогућности банкара да је прате. 

У исто то време Пожаревац је добио и трећу приватну банку,  отворена је нова експозитура „Инос“ банке из Параћина власника Боре Костића. 


 Пронађите нашег сарадника! -17.  фебруар. 1967. 

 ,,Реч народа“ организовао је акцију ,,Пронађите нашег сарадника“. С тим у вези објављено је да ће: „У понедељак, 20.  фебруара наш сарадник боравити у Великом Градишту.  Са собом ће донети специјалну награду основној школи, као и награде за десет ученика, који га први препознају. Награде за ученике обезбедили су пословница ,,Путник“ из Пожаревца и предузеће ,,Воћекомбинат“, познато по конзервираним производима од воћа и поврћа. Представник „Реч народа“ налазиће се на једном од следећих места: канцеларија председника Општинске управе, просторија Општинске конференције Социјалистичког савеза и канцеларије директора Економске средње школе и директора Трговинског предузећа ,,Промет“. Имена награђених биће објављена у наредном броју Реч народа. Приликом преузимања награде треба понети последњи број новина“.


Бадовинац у Пожаревцу -18.  фебруар 1964. 

На катедри Радничког унивезитета у Пожаревцу говорио је Томислав Бадовинац, председник Централног комитета Савеза омладине Југославије. Тема је била: ,,Неки проблеми васпитног рада са омладином“. 

Припремио З. Стокић