2021-02-25T19:10:48+01:00 26. фебруара, 2021. 07:04 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. Жан Касу и Пјер Дифур у Пожаревцу -22. фебруар 1963. 

 У Пожаревцу је боравио Жан Касу, директор Националног музеја модерних уметности у Паризу. Са њим је допутовао и Пјер Дифур, аташе за културу Амбасаде Француске републике у Београду са сарадницима. Гости су разгледали Галерију Милене Павловић Барили и поставку Музеја.


 Пензије за Милошеве надзиритеље -23. фебруар 1835. 

На двору кнеза Милоша у Пожаревцу,  пензионисани су  Стефан Јевтић Брка, надзиритељ двора и Митар Јосифовић ,,Чича Митар“ из Петке који је водио надзор током изградње двора у Пожаревцу. Митар је, иначе био један од поузданијих људи кнеза Милоша.


Учитељска школа у новој згради – 23. фебруар 1964. 

Учитељска школа у Пожаревцу уселила се у нове просторије, савремрно опремљену зграду у Улици Симе Симића која излази на Косовску улицу. По укидању Учитељске школе одлуком надлежног министарства, ова зграда дата је Пожаревачкој гимназији у којој се и данас налази.


Вече сељака – песника – 23. фебруар 1976. 

У организацији Радничког универзитета „Радомир Вујовић“ и  Дома армије, у Пожаревцу је одржано вече поезије под називом ,,Вече сељака – песника“, чланова Литерарног друштва ,,Клас жита“ из Камијева. Учесници у програму били су Љубиша Милетић, Живорад Милић – Жучни, Бора Наумовић, Драган Богдановић, Љубиша Живојиновић и Новица Милић. Као гост вечери представио се хумориста Мића Илић, водитељ је био Милисав Павловић.


Школа изградила водовод –   24. фебруар 1967. 

Ученици 7. и 8.  разреда Основне школе ,,Вељко Дугошевић“ у Турији,  заједно са родитељима и мештанима села, пустили су у рад водовод који су сами изградили за своју школу. Они су са извора удаљеног 500 метара поставили цеви којима су довели воду до школе и саградили две чесме.  Овај подвиг ученика, њихових родитеља и мештана села наишао је на велико дивљење у околини.