2021-03-05T19:50:46+01:00 6. марта, 2021. 08:00 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Прва представа у пивници „Берза“ – 3. март 1914. године

У просторијама пивнице ,,Берза“ у Пожаревцу, позоришна дружина „Стерија“ под управом Драг. Крсмановића почела је са приређивањем представе. Прва изведена представа је „Змија девојка“, комедија у четири чина, писца В. Ришкова. Улогу змије девојке играла је г-ђа Крсмановић, а старог и заљубљеног деду Вортолина господин Сави, који је уједно и редитељ представе.


Скупштина Задруге за међусобна помагања и штедњу – 3. март 1913. године

Одржана је 21. редовна седница Скупштине Пожаревачке  задруге за међусобно помагање и штедњу. На Скупштини је изабрана нова управа, нови Управни и Надзорни одбор, а усвојен је и извештај о раду задруге у 1912. години.


За председника поново Игњат Н. Тодоровић – 7. март 1910. године

Одржан је Збор Месног одбора Радикалне странке на коме је утврђен кандидат за председника Општине. Предложено је да се досадашњи председник Општине Игњат Н. Тодоровић поново кандидује за ову функцију.


Бој у Ћириковачком лугу – 8. март 1804. године

Друге недеље великог поста, ноћу, на Чисти понедељак, почео је бој у Ћириковачком лугу између српских устаника и пожаревачких Турака. У овом боју погинуо је и Ибрахим-ага, брат Муле Јусуфа (један од четворице београдских дахија). Српске устанике у боју предводио је Миленко Стојковић.


Пресељење кнегиње Љубице у Пожаревац – 8. март 1832. године

Из Београда у Пожаревац преселила се кнегиња Љубица са децом. Она је лађом допутовала до Дубравице, а потом се пребацила у свој, кнегињин конак у Пожаревцу. Љубица Обреновић била је прва кнегиња обновљене Србије. Када ју је Милош видео први пут, „очи су му на њој остале“. Венчани кум им је био вожд Карађорђе. Осим у Пожаревцу кнегиња Љубица боравила је у Београду и Топчидеру, а понекад и у Крагујевцу.

Припремио З. Стокић