2021-03-10T20:01:47+01:00 11. марта, 2021. 07:52 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Преминула Милена Павловић Барили – 6. март 1945.

 У Њујорку је преминула велика уметница Милена Павловић Барили рођена 5. 11.1909. у Пожаревцу. Као дете уметника Милена је још у раној младости показивала таленат за сликарство које је стидирала у Београду и Минхену. Излагала је у многим градовима света, а на сликама су јој женски сетни ликови, велови, крилати младићи на штулама, антички стубови, Венера без руку, лепезе, птице…Поред сликарства бавила се и комерцијалним дизајном. Радови јој се налазе у Спомен галерији у Пожаревцу која носи Миленино име, у Народном музеју у Београду и  у Риму


 Отворен хотел у Жабарима – 8. март 1969.

У Жабарима је отворен први хотел у овој општини. У новој стамбеној згради названој „Жабарска палета“, поред хотела са собама за преноћиште и станова постојале су и три мање продавнице, једна самоуслуга и две продавницетехничке робе и конфекције. Изградњу ове зграде помогле су удруженим средствима радне организације Жабара.


Љубинка Бобић пред Пожаревљанима – 9. март 1941.

У Пожаревцу је наступило Позориште Дунавске бановине. Изведена је представа ,,Породица Бло“.  У насловној улози појавила се Љубинка Бобић.


Дочек Николе Пашића – 10. март 1889.

Грађани Пожаревца дочекали су и на Дунаву код Дубравице поздравили Николу Пашића. Он се тада враћао из изганства проведеног у Бугарској. Тамо је побегао пошто је био осуђен на смрт за учешће у Тимочкој буни 1883. године.


Први план регулације Пожаревца – 14. март 1895. 

Грађевински савет Министарства грађевина Србије усвојио је први план регулације града Пожаревца. У процесу коначног доношења овог документа остало је још да га после образложења Светолика Ј. Поповића из надлежног министарства, одобри министар унутрашњих дела.

 Припремио: З.Стокић