2021-03-27T09:20:02+01:00 27. марта, 2021. 09:20 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Помоћ за поплављене Французе – 20. март 1930. 

У сали гостионице ,,Златни плуг“, Коло српских сестара организовало је хуманитарно вече у корист пострадалог француског становништва од поплава.  У акцију су се, поред чланица Кола, које су помогле са 500 динара укључили многи Пожаревљани и Костолчани, појединци и организације. Прилоге су удружили Трговачка певачка дружина, Обласно позориште из Пожаревца, „Ђорђе Вајферт А.Д. Марешал“, инг. Дорингер, Лепосава и Станимир Арсић, управитељ школе у Костолцу… Те вечери је прикупљен добровољни прилог у износу од 2.540 динара и 10 француских франака, плус средства од улазница. Обласно позориште је овом приликом у гостионици „Златан плуг“ извело пригодан програм.


 Пожаревљанин на челу Министарства привреде – 21. март 1892.

 У реконструисану владу Николе Пашића ушао је и државни саветник Илија М. Душманић. Именован је за министра привреде. Душманић је био пожаревачки  кадар.  Истакао се као професор пожаревачке гимназије, а налазио се и на функцији првака Радикалне странке у Пожаревцу.


 Фудбалски сусрет „Младог радника“ и „Милиционара“ – 21. март 1948.

Одиграна је првенствена утакмица Србије између екипа „Млади радник“ из Пожаревца и ФД ,,Милиционар“ из Београда.  Сусрет је завршен резултатом 1:1.


Хуманитарно музичко вече  –  23. март 1930. 

После Кола српских сестара и Трговачка певачка дружина Пожаревца организовала је у кафани хотела ,,Српска круна“ хуманитарно музичко вече са пригодним програмом. Прикупљена помоћ предата је Црвеном крсту да је проследи Французима посебно онима у јужном делу Француске које је задесио поплавни талас.  Сматрало се да Французима треба помоћи, јер је у питању народ  савезничке земље у Првом светском рату. У програму је учествовао и пожаревачки Гудачки оркестар војне музике IX пука.

Припремио: З.Стокић