2021-04-17T08:55:54+02:00 17. априла, 2021. 08:55 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Васа Пелагић  у пожаревачкoм затвору – 13. април 1895.

       На основу пресуде од 23. марта 1895. године смештен је у пожаревачки затвор осуђеник Васа Пелагић, представник утопијског социјализма, просветни радник и народни лекар. Осуђен је на издржавање казне затвора у трајању од 140 дана због неколико написаних чланака. Васа Пелагић је, иначе, због свог слободног става, за живота био трн у оку режиму у Србији. Преминуо је 25. јануара 1899. године у пожаревачком затвору и тајно сахрањен на затворском гробљу, а касније пребачен на Старо пожаревачко гробље где се и данас налази.


Други биоскоп у Пожаревцу – 14. април 1913.

  У хотелу ,,Браничево“ који се налазио на углу улица Стари корзо и Воја Дулић почео је са приказивањем филмова нови биоскоп под називом ,,Гранд биоскоп Едисон“. Била је то друга по реду биоскопска сала у Пожаревцу, прва се налазила у хотелу ,,Српска круна“.


Самодоприносом до Центра за културу  – 14. април 1982. 

   Пожаревљани су добили на коришћење нову зграду Дома омладине и пионира односно Центра за културу у Улици Јована Шербановића.  Претходне просторије за ове потребе налазиле су се у Задужбини Михајла Ст. Павловића и Саве Мирковића у делу Дома пожаревачке трговачке омладине, данашње Политехничке школе.  За те намене својевремено је коришћена и пожаревачка Музичка школа. Како би се смештајни проблеми Дома културе трајно решили донета је одлука да се отпочне са изградњом нове зграде из самодоприноса грађана. Изградња је завршена 1982, архитекта је био Милош Бојовић. Зграда са више од 4.500 квадратних метара корисне површине подигнута је од бетона, цигле и стакла и представник је архитектуре 80-тих година XX века.


  У Брадарцу – нови центар стишке нафте – 14. април 1995.   

      У Брадарцу је свечано активиран систем за пуњење  цистерни нафтом чиме је званично пуштен у рад други сабирни центар стишке нафте Брадарац – Маљуревац. Први овакав центар, под називом „Сираково“, отворен је 1990. године. На свечаности у Брадарцу присуствовали су Драган Томић, директор НИС-а и председник Скупштине Србије, др Драган Костић, министар за енергетику у Влади Србије, Рајко Јовановић, директор ,,Југопетрол – нафте“,  представници Владе Србије, Војске Југославије, Браничевског округа и општине Пожаревац. Говорили су Рајко Јовановић и др Драган Костић, министар енергетике и рударства у Вади Србије. Истог дана у Пожаревцу је отворено и складиште ,,Југопетрол“-а капацитета 300 кубика годишње.

                                                                                                                 Припремио: З. Стокић