2021-04-25T08:27:50+02:00 25. априла, 2021. 08:27 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Франц из Чешке градитељ у Пожаревцу – 20. април 1830. 

      Рођен је Франц Зелени, инжењер и урбаниста у Пожаревци. Био је пореклом Чех, а у Пожаревац је дошао у периоду између 1861 до 1869. године.  Био је ангажован на изградњи многих путева као што су Дубравица – Пожаревац, пут до Горњака… Радио је пристаниште у Великом Градишту и први регулациони план Пожаревца из 1863. године.


Лучичанин Динић чувени историчар –  23. април 1899. 

           У Лучици је рођен Михаило Динић, историчар и професор на Филозофском факултету у Београду. Динић је гимназију завршио у Пожаревцу. Познат је по томе што је написао велики број историографских дела из српске средњевековне историје.


Постхумно признање Јоци Закону – 24. април 2012.

        Постхумно је уручено највише признање Црвеног крста Пожаревљанину Јовану Трифуновићу, који је био познат и као Јоца Закон. Био је  вишегодишњи старешина извиђача при Црвеном крсту у Пожаревцу,  велики хуманиста и организатор бројних добротворних акција.


Прве коњичке трке – 26. април 1892. 

           У Пожаревцу су одржане прве коњичке трке. Пре трка отворена је изложба коња, а  овим догађајима присуствовао је краљ Александар Обреновића. Трке су се одвијале на тркалишту ,,Михајловац“, стаза је била обележена са два стуба: полазни (Александров) и победнички (Михаилов). Помоћ у организацији трка, Дунавском колу јахача ,,Кнез Михаило“ пружили су Стални одбор Окружне скупштине Пожаревачког округа и Општина пожаревачка, која је издвојила 1.300 динара за награде најбољим грлима и победницима у неколико тркачких дисциплина.

                                                                                                      Припремио: З. Стокић