2021-04-30T10:47:33+02:00 30. априла, 2021. 10:47 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Стална изложба о Пожаревачком миру – 27. 4. 2012.

 Фондација ,,Пожаревачки мир“ у реплици царског шатора на Тулби, где је потписан Пожаревачки мир 21. 7. 1718.  поставила је сталну изложбену поставку. Представљени су  оргинални предмети тога доба као и фотокопије података и докумената о овом историјском догађају.


Успех пожаревачких стонотенисера –  29. 4. 1969.  

 У  ,,Реч народа“ је објављено да су стонотенисери Железничара из Пожаревца победили екипу ,,Младост“ из Нове Пазове резултатом 5:3. За екипу Железничара наступили су Самарџић, Ристић и Грујић. Овим су пожаревачки стонотенисери освојили прво место са 4 бода предности испред Галенике и тиме постигли до сада највећи успех. Почетком маја покушаће да се квалификују за виши ранг такмичења што би било изнад свих очекивања највећих оптимиста.


Првомајска прослава на Тргу ослобођења – 1. мaj 1948. 

На Тргу ослобођења у Пожаревцу у присуству више од 10.000 грађана одржана је првомајска прослава. На свечаној трибини били су представници политичких организација, власти, армије,  ударници…Митинг је отворио Драгољуб Ђурић, председник Градског народног фронта,  потом је о петогодишњем плану говорио Брана Стојановић, а  у име АФЖ-а Ружа Митрашиновић. После тога настало је народно весеље које је трајало до касно у ноћ, а учествовали су хорови, фолклорци, рецитатори и уметничке групе из града и околиних села.


 Дочек Штафете младости- 1.мај 1968.

У Пожаревцу је одржан велики митинг на платоу испред споменика стрељаним борацима и родољубима на Чачалици, а поводом дочека Штафета младости. Према слободној процени на митингу је било око 5.000 људи. Штафету младости на свечану трибину из правца Малог Црнића донела је Вукосава Јовић, ученица Учитељске школе. На митингу је говорио председник Општинског већа Миодраг Савић, а после прочитаног писма другу Титу, штафетну палицу у правцу Београда понео је Ђорђе Хорват, квалификовани радник Модне конфекције „Ћеба“.

                                                                                                                     Припремио З. Стокић