2021-05-15T09:34:41+02:00 15. маја, 2021. 09:34 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Трећи мајски сусрети возача – 10. мај 1981. 

      У Пожаревцу је одржана манифестација под називом ,,Мајски сусрети возача“, трећа по реду такмичарска смотра возача – аматера и професионалаца. Учeствoвали су такмичари из Ваљева, Деспотовца, Доњег Милановца, Зајечара, Мајданпека, Великог Градишта, Кучева, Голупца, Петровца на Млави и града домаћина, Пожаревца. Организатор је био Општински савез возача под покровитељством Општинске Конференције ССРН и Општинског већа Савеза синдиката. Проверавано је практично и теоријско знања возача. У оквиру манифестације организован је дефиле учесника кроз центар града који је пратило неколико хиљада Пожаревљана. Учеснике и госте поздравио је председник Организационог одбора Смотре Драгиша Ивковић. Међу гостима били су  и Прибислав Савић, секретар Савеза возача Југославије и Јова Бабић, секретар Савеза возача Србије. По завршетку такмичења проглашени су победници у екипном и појединачном такмичењу по категоријама.


  Пожаревац добио добошара- 12. мај 1838. 

       У Пожаревцу је уведена делатност добошара, уместо дотадашњег телала – варошког гласоговорника. За птвог добошара постављен је извесни Јова. Њгова дужност је да обавештава Пожаревљане о издатим наредбама и другим донетим одлукама важним за грађанство. Извор: Дневни лист Данас, Времеплов Браничева. Мр М.Манојловић.


 Обележен Дан сестринства-12. мај 2009. 

        Савез здравствених радника Браничевског округа свечано је обележио Дан сестринства, односно Дан медицинских сестара, техничара и бабица. Тим поводом, 6. маја у Градском здању одржана је свечана академија. Званице и госте поздравила је Магдалена Бранковић, главна медицинска сестра Здравственог центра у Пожаревцу и у свом говору подвукла значај овог позива. Испред Савеза здравствених радника Браничевског округа говорила је Славица Ђорђевић, а потом и директор Центра др Миле Богосављевић и члан Градског већа задужен за здравство др Јовица Динчић.


Слет младости на Хиподрому -13. маj 1979.      

      На пожаревачком Хиподрому је одржан традиционални слет, манифестација младих, поводом предстојећег 25. маја, Дана младости. Учествовало је и присуствивало више хиљада омладинаца пре свега ученика. Слет су организовали Општинска конференција ССО, СОФК-а и СИЗ за физичку културу. 

 Припремио Зоран Стокић