„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. „Реч народа“ уторком уместо петком – 14. јул 1981.

После вишегодишњег излажења петком лист „Реч народа“ појавио се на киосцима у уторак. Редакција  је у образложењу ове одлуке навела да се на овај корак одлучила тешка срца, али да је морала јер прелази да штампа новину у нову штампарију, новосадску „Просвету“ чије су услуге јефтиније. Редакција је такође навела и то да је ове године за редовно функционисање предузећа добила 300 милиона, што значи да додатним ангажовањем мора обезбедити још 800 милиона како би покрила све трошкове пословања од којих половина одлази на штампање.


Привредно-витешка свечаност – 15. јул 1901.

У организацији Управног одбора дунавског ,,Кола јахача кнез Михаило“  на тркалишту „Михајловац“ у Пожаревцу одржана је Окружна привредно-витешка народна свечаност. У складу са објављеним програмом прво је одржана изложба грла, а поподне су приређене трке грла са јахачима – резервистима,  обвезницима I и II позива народне војске и опште трке. Победничко грло са изложбе стркло је право учешћа на ,,Земаљској изложби“  у Крагујевцу. По завршетку такмичења на тркалишту ,,Михајловац“ огласили су се пуцњи из прангија и музика, а весеље је настављено великим концертом са игранком у гостионици „Српска круна“ уз суделовање позоришне дружине ,,Синђелић“.


 „Борово“ – нова продавница у Табачници –15. јул 1963.

 У новом делу ,,Табачке чаршије“ отворена је нова продавница ,,Борово“.  Реч је о модерном продајном простору на површини од 182 квадратна метра. Продавницу је у Пожаревцу отворио Комбинат гуме и обуће ,,Борово“ инвестирајући  27 милиона динара. Отварању су поред Пожаревљана присуствовали и представници Комбината „Борово“.


Млеко и јогурт на точење – 16. јул 1993.

Пожаревачка ,,Млекара“ је у свом производном кругу отворила  дисконт ,,Млечко“ у коме ће, поред своје робе продавати и робу из компензације. Цене ће бити производне, знатно ниже него у граду. Пастеризовано млеко и јогурт продаваће се  на точење, у амбалажи коју донесу купци,  што ће такође допринети повољнијој цени. 

 Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content