„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Први Нахијски суд- 27. 07. 1821.

У Пожаревцу је основан први, посебни нахијски суд – Совјет пожаревачки. Било је то непосредно после Абдулине буне, после одлуке кнеза Милоша да се одвоји судска од административне области и формирају први посебни српски судови. На овакву одлуку кнеза Милоша утицало је пре свега незадовољство народа његовом управом и великим овлашћењима нахијских кнезова у управљању како судским тако и управним пословима.


Одлазак др Јацића – 27. 07. 2001.

Преминуо је др Александар Јацић, начелник Радиолошког оделења Градске народне болнице у Пожаревцу и њен оснивач. Рођен је 02.09.1923. у Пожаревцу у трговачкој породици. У родном Пожаревцу завршио је основну школу и гимназију, а Медицински факултет у Београду. По завршетку студија враћа се међу Пожаревљане и у здравству проводи свој радни век. Добитник је многих признања и награда за свој рад из области медицине и спортске медицине. Активно се бавио фудбалом, као фудбалер ФК ,,Стиг” и „Грађански”.


Изградња Фабрике шећера- 30. 07. 1981.

Почела је изградња Фабрике шећера у Пожаревцу, једне од најзначајнијих инвестиција у Подунавском региону до 1985. године. Планом је било предвиђено да се изградња објекта заврши до октобра – новембра 1983. године када би требало да крене пробна производња. Њеном изградњом заокружава се комплекс прехрамбене индустрије и складнији развој ПИК ,,Пожаревац“. Поред обезбеђених средстава, градњу шећеране помогле су и 102 организације и установе са подручја Браничевског округа. На свечаности почетка изградње говорио је Бранислав Кекић, директор Фабрике шећера у изградњи, а међу гостима присуствовали су: Јован Богдановић, пом. републичког секретара за пољопривреду, Александар Митровић, председник Привредне коморе Србије, Миодраг Јовановић, потпредседник коморе, Миодраг Трифуновић, републички секретар за правосуђе и општу управу…

                                                                                                                                Припремио:  З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content