„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Прва слава Стрељачке дружине – 2. август 1938. 

 Стрљачка дружина из Пожаревца првославила је први пут своју славу Светог Илију у официрској читаоници и 50 година од оснивања. Резање славског колача обавили су Панта Поп Ристић и Фрањо Капица, председник Стрељачке дружине и комадант пука за везу који је потом поздравио госте и говорио о активностима Стрељачке дружине.


Литасовци прославили Светог Илију – 2. август 2008. 

У организацији Синдиката предузећа Веолиа Транспорт Литас а.д. Пожаревац у ресторану ,,Тулба“ прославили су славу Светог Илију. Резање славског колача обављено је у просторијама предузећа уз присуство свештеника Драгана Лазића и домаћина славе, новог генералног директора Зорана Јанковића. На свечаности у ресторану ,,Тулба“ запосленима су уручене награде за 10, 20 и 30 година рада.


 Трећа апотека у Пожаревцу   – 5. август 1892.  

Министарство унутрашњих дела донело је решење да се мр Мијајлу Душманићу дозвољава отварање апотеке. У складу са тим он је 1894/95. на тада Великој пијаци подигао велелепну спратну зграду у чијем је приземљу отворио апотеку, а на спрату уредио просторије за становање. Када се повукао из активне службе, наследио га је  млађи син Драгослав Душманић. Године 1949. када је  почео откуп приватних апотека, и ова је постала државна под називом „Здравље“.


Дувачки оркестар ИЕК на Дану рудара   –  6. август 1976. 

 У Костолцу је у оквиру обележавања Дана рудара наступио Дувачки оркестар ИЕК-а.  За годину дана постојања ово је био њихов 18. наступ. Чланове ансамбла чини 30-так радника Комбината разних занимања који се музиком баве аматерски. Руководилац им је Владимир Хаџић. До сада су наступали искључиво на манифестацијама у Костолцу, али постоји потреба за њиховим ширим ангажовањем.

 Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content