„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Усељени Литасови монтажни станови -9. август 1988.

У стамбеном насељу ,,Бусије“ у Пожаревцу завршена је изградња 12 монтажних станова у које се уселило 8 радника ,,Литас“-а, 3 радника ,,Авале“ и 1 радник Радне заједнице. Станови су величине 76 м/2 и сви, имају гараже.


Изложба занатства -10. август 1895. 

У Пожаревцу је на свечан начин отворена прва изложба занатства. Удружење занатлија Србије поверило је одбору састављеном од 30 разних занатлија да организује изложбу занатских предмета и пољопривредних производа. Изложба је организована у репрезентативној изложбеној згради модерног стила у Дунавској улици на месту званом ,,Запис“. Изложени су производи и предмети: терзија, златара, столара, казанџија, абаџија, сарача, обућара, чизмара, произвођача тканина и свиле…Поједини предмети, по лепоти, уметничком укусу, квалитету и јефтиној производњи били су на европским нивоу. 


Школа за лекарске помоћнике – 11. август 1947. 

Влада Н.Р. Србије донела је одлуку о оснивању трогодишње школе за медицинске сестре у Пожаревцу под називом ,,Школа за лекарске помоћнике“ интернатског типа. Школа је почела да ради у некадашњој згради ЗЗ ,,Јединство“ у Немањиној бр. 7. Те школске 1947/48. године уписано је само једно оделење. За директора школе постављен је Бранислав Лазаревић. Током свог постојања често се селила, а у Улици Лоле Рибара, у некадашњој Петрикиној школи коју је делила са ОШ „Доситеј Обрадовић“ и где се и данас налази,  је од 1962, да би 1972, преузела све просторије.


Освештано Ново гробље – 12. август 1995. 

У присуству црквених великодостојника, представника Општине, КРО и извођача радова, освештано је ново гробље ,,Могила“, на излазу из Пожаревца, поред пута Пожаревац – Велико Градиште. Радови су почели јуна 1994. године, а извођачи радова  су ПЗП – Путоградња и „Завршни радови“ Грађевинског предузећа ,,Стиг“.                                                                                                                 

                                                                                                                Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content