„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. „Застава“ пожаревачким бригадирима – 16. август 1968. 

Горанска бригада ,,Чачалица II“ на радној акцији ,,Кладово 68“ због изузетних резултата добила је ,,Заставу“. Чланови бригаде су првих 10 дана имали просечан учинак од 148,95 процената, а потом су за само 6 сати рада испланирали 400 кубика шљунка и начинили изузетан подвиг који је превазишао сва очекивања. За само три и по сата Невенка Планчек, Драгана Вујичић, Живадинка Живковић, Даринка Вујасиновић и Живадинка Милошевић извршиле су задатак предвиђен за десет девојака. Поред ,,Заставе“ Пожаревљанке су награђене и једнодневним излетом до суседне Румуније.


  „Мала Пула“ у биоскопу „Морава – 17. август 1985. 

У пожаревачком биоскопу ,,Морава“ одржана је ревија филмова са пулског фестивала под називом ,,Мала Пула“, која је трајала до 25. августа 1985. Фестивал је започео приказивањем филма ,,Отац на службеном путу“ Емира Кустурице, добитника Златне арене за овај филм.


 Београдска гимназија пресељена у Пожаревац  – 18. август 1862. 

Указом кнеза Михаила од 18. августа 1862, Београдска гимназија и савамалска полугимназија премештене су у Пожаревац због последица бомбардовања дела Београда јуна 1862. године. Тако је Ђорђе Малетић, директор београдске гимназије дошао у Пожаревац. Записано је да је по доласку из Београда бродом довезао школски намештај и учила до Дубравице, а из Пожаревца је ангажовао кочијаше да их пребаце у Пожаревац. Гимназија је била смештена у згради старог суда и начелства. Један мањи број ученика из Београда прешао је у Пожаревац, остали, због материјалне ситуације, нису.


Концерт Властимира Јецића –18. август 1938.  

Лист ,,Грађанин“ објавио је вест да ће се 20. августа 1938.године, са почетком у 21 сат, у сали хотела ,,Гранд“, у организацији Официрске читаонице гарнизона пожаревачког, одржати концерт Властимира Јецића, виртеуза на виолини, професора музике, резервног капетана и бившег стипендисте Блаженопочившег Витешког Краља Александра Ујединитеља. За улазнице је требало дати 10 динара по особи, а после концерта одржана је игранка.

 Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content