2021-08-27T09:08:51+02:00 27. августа, 2021. 09:08 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Нова зграда ОШ „Вук Караџић“  -23. август 1964.

У Пожаревцу је, у оквиру обележавања Вуковог јубилеја, отворена нова зграда ОШ ,,Вук Караџић“. Свечаности су присуствовале многе политичке и јавне личности, међу којима Богољуб Стојановић – Тина, члан Извршног већа Србије и Света Божић, секретар ОК СК. Школски објекат је отворио директор Јован Јовановић, а пресецање врпце обавио Тихомир Јовичић, председник Савета за школство.


Отворен „Самоизбор“- 23. август 1989.

У Пожаревцу је РО ,,Ангропромет“, ООУР ,,Текстил“, након уређена и проширења отворила продавницу ,,Самоизбор“. Продавница се налази на углу Кузмановићеве апотеке, на углу Тргу ослобођења и Улице Маршала Тита. У уређење и проширење продајног простора уложено је више од једне милијарде динара. Радове је извела пожаревачке РО ,,Инсталационо завршни радови у грађевинарству“.


Рођен глумац Саша Златковић -26. август 1890.

У Пожаревцу је рођен Александар Саша Златковић, велики југо-словенски филмски и позоришни глумац тог времена. Његов отац Никола дошао је у Пожаревац из Брзохода у општини Жабари. Ос-
новну школу завршио је у родном месту, а два разреда Гимназије у Београду. Радио је као књижарски шегрт и трговачки помоћник. По одласку у Војводину прикључио се путујућем позоришту, а 1909.примљен је у НП Београд као позоришни приправник.Учесник је Првог светског рата, преживео је албанску голготу и једно време провео у српском војном логору у Бизерти у Тунису. Био је ожењен Зорком Зором Тодоровић у веома познатој глумачкој породица која је и сама била глумица НП у Београду. Зора и Саша су у то време били једни од најбољих глумаца. Александар Саша Златковић умро је 4. децембра 1956.године у Београду.


Освећени темељи Пољопривредне школе-26. август 1938.

У Пољопривредној школи у Пожаревцу прота Љуба Радовановић обавио је освећење темеља школских учионица. Чину освећења присуствовли су епископ Браничевске Епархије Венијамин као и бројне друге високе званице Цркве, градског Поглаварства и колектива школе на челу са директором Николом Фемељиди. После краћег говора проте Радовановића у темеље учионица зазадина је Повеља са датумом.

Припремио З. Стокић