2021-09-10T09:04:45+02:00 10. септембра, 2021. 09:04 |

Беше некад …

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Пропусти на тркачкој стази  1. септембар 1952.

 У организацији Клуба за спорт „Вељко Дугошевић“ из Пожаревца одржане су коњичке трке уз присуство око 1.500 гледалаца. У касачкој трци на стази од 2.000м за грла америчких касача, победила је „Феномена“, власника Боре Белосавића.  У трци „Млава“ на стази од 1.400м за домаћа грла од 13 и више година, прво место освојила је „Винка“ у васништву Радивоја Перића, док је у трци „Љубичево“ победу однела „Кобра“. Новинар „Реч народа“Драгoљуб Брковић критиковао је у свом тексту од 12. септембра организацују трке наводећи да су гледаоци могли слободно да прелазе баријеру и излазе на стазу па самим тим и ометају такмичење, а редари и обезбеђење нису реаговали. Слабо су се понели и стартери.


 Слаб упис у средње школе  – 8. септембар 1949.

Констатован је слаб одзив ученика за упис у три средње стручне школе у Пожаревцу. На располагању су им биле Учитељска, Трговачка академија и Медицинска школа. Ни у једној од њих није остварен план уписа. У Учитељској школи предвиђен је пријем 135, а уписало се 90 ученика, у Трговачкој академији планирано је 300,  уписало се 175, а у Медицинској од 100 планираних уписале су се само четири ученице.


Лицитација грла у Ергели „ЉУбичево“9. септембар 1913. 

 У Ергели Љубичево организована је лицитација на којој су продавана  четири грла: једна кобила дората стара седам година, једна кобила алата, стара осам година, један ждребац и једна ждребица од по годину и по дана. Сва четири грла су здрава и од пунокрвних ергелских пастува. Задужен за погодбу био је  мајор Јован Дулић“.


 „Буриданов магарац“ у Пожаревцу9. септембар  1933. 

У Дому Трговачке омладине у Пожаревцу, Народно позориште Дунавске бановине извело је представу ,,Буриданов магарац“. Реч је о француској комедији у три чина Фенерија и Кајаве у преводу Душана Л. Докића.

Припремио: З. Стокић