„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Сима Несторовић први пут председник22. септембар 1884.  

После одржаних избора и конституисања Народне скупштине Краљевине Србије, за председника је изабран Сима Несторовић, трговац из Великог Црнића и народни посланик. Као либерал и обреновићевац у Представнички дом ушао је први пут 1861. године где ће остати све до преврата 1903. године у својству народног посланика, краљевог посланика и сенатора. За председника Народне скупштине биран је шест пута. Поред осталог био је поборник слободе штампе и оштар противник идеје да се осуђеним новинарима и новинама трајно забрани рад и излажење.


Основан Аеро клуб „Наша крила“ 22. септембар 1935. 

У Пожаревцу је основан Месни одбор Аеро – клуба „Наша крила“ што говори о интересовању о авионима у то време.  Током Првог светског рата у Пожаревцу је постојала прва ваздухопловна школа и авијација, а након рата Пожаревљани су константно били укључени у развој авијације па је општинска управа 1931. донела одлуку ,,да се у Пожаревцу подигне аеродром за путничке авионе“, али је на ту одлуку стављена примедба, јер није одређено место будућег аеродорома.  У коначној верзији плана из 1934. планирано је да се аеродром налази у југозападном делу града на потезу „Душановац“ иза хиподрома, поред пута за Драговац. После ослобођења 1944. идеја о изградњи аеродрома је напуштена.


 „Синђелић“ у Пожаревцу25. септембар 1911.  

Нишко позориште ,,Синђелић“ извело је у Пожаревцу представу ,,Девојачка клетва“. Био је то комад у три чина са насловном улогом Љубинка Петровића и госта Светислава Динуловића.


Куд везир ту и харем 26. септембар 1821.  

Мијат, кнез Звишке кнежевине, јавио је кнезу Милошу у Пожаревац да ће ћехаја (изасланик)везиров са 500 Турака приспети на конак у Нересницу. Са пратњом је предвиђен и долазак везировог харема.

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content