„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.Први електромоторни воз у Пожаревцу  – 13. октобар 1984. 

На пожаревачку железничку станицу у 13:10 часова, након завршене електрификације пруге Мала Крсна – Пожаревац , приспео је први електромоторни путнички воз 02631 (електромоторна гарнитура). Била је то пробна вожња у част  Дана ослобођења Пожаревца, 15. октобар. У возу су се поред путника налазили и представвници  Железнице: Миодраг Манојловић, помоћник генералног дитектора ЖТО Београд, Душан Драгосавац, директор ООУР електротехничка делатности Београд, Добросав Филиповић, директора ЗОП-а Пожаревац, Славољуб Павловић, руководилац техничког одсека ООУР СТП Пожаревац… Машиновођа воза био је Бранислав Костић из депоа Београд.


Откривена биста Милице Стојадиновић Српкиње – 13. октобар 1997. 

У Сунчаном парку код Дома културе у Пожаревцу , у оквиру октобарских свечаности, а у организацији Скупштине општине Пожаревац и Културно-просветне заједнице откривена је спомен биста познате песникиње Милице Стојадиновић – Српкињае (1828-1878). Окупљене госте и грађане поздравио је др Драгољуб Благојевић, председник КПЗ, а потом је Танасије Младеновић, књижевник и песник, добитник овогодишње награде која носи име ове песникиње, казивао беседу о песникињи и открио бисту, рад вајара Јована Солдатовића из Новог Сада.  Стихове познате песникиње говорила је глумица Олга Савић. Након откривања бисте у Дому културе одржано је литерално вече ,,Милици у походе“.


Отворена нова Хала спортова – 14. октобар 1983. 

 У Пожаревцу, на Вашаришту, свечано је отворена нова Хала спортова. Присуствовали су представници друштвено-политичких организација, радници, пионири, омладина, чланови спортиских клубова, спортски асови…Објекат је отворио Драган Јовановић, председник Одбора за изградњу Хале. У свом говору он је изнео податке да на подручју Општине постоји 18 спортских друштава са 65 клубова и 33 секције. У самом граду најмасовније  је СД ,,Млади радник“ са 12 клубова, а у Костолцу СД ,,Рудар“ са 5 клубова. Регистровано је 6.900 активних спортиста. Пројекат Хале урадила је ,,Авала“ из Београда, радове су извели ГРО ,,Техноградња“ из Београда са кооперантом ,,Конструктор“ из Марибора и ГИК ,,Стиг“ из Пожаревца, а опремање  „Елан“ и ЕИ из Ниша. 

 Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content