„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Нико као „Тина Касидолка“- 29. октобар 1995. 

Грло „Тина Касидолка“, заједничко власништво Ергеле „Љубичево“ и приватног одгајивача коња Љубисава Костића – Бисе из Касидола, на хиподрому код „Цареве ћуприје“ у Београду постигло је највећи успех икада забележен у аналима галопског спорта. Тина је победила Трајал Стекса и Дербија у трци живота ,,Сент Леџер“ и тиме је освојила Трипл круну, што није успело ни једној омици. Такође, ни једна ергела на свету до тада није имала две године заредом носиоца Трипл круне, као што је успело Љубичеву са Моби Диком и Тином.


Зет војводе Степе Степановића  – 31. октобар 1928. 

Преминуо је др Крста Драгомировић, санитарни пуковник, војни лекар, хирург, зет и лични лекар легендарног војводе Степе Степановића. Др Крста је рођен 24. септембра 1874. у Пожаревцу, где је завршио основну школу. Након гимназије, као стипендиста завршава у Грацу медицину. По одслужењу војног рока ступа у војну службу са чином санитарног поручника. Своју прву лекарску службу започео је у болници у Зајечару, потом ради у Чачку, Крагујевцу… Учесник је Балканских ратова и Првог светског рата. Током боравка у Чачку упознао је своју будућу супругу Милицу, старију ћерку Војводе Степе Степановића са којом је имао сина Прибислава, такође лекара-хирурга и ћерку Милеву. Пензионисан је у периоду 1921/23. а крајем 1924, са пар колега у Чачку отвара Медикохирушки санаторијум „Овчар“.


 Железничари – ударници -31. октобар 1946. 

У Дому железничара у Пожаревцу, на скромној свечаности проглашена су три радника ударника и један двоструки ударник-новатор. Такође је похваљено 23 радника. За ударнике су проглашени: Милан Марковић, машиновођа парне локомотиве, Здравко Паштар, машиновођа парне локомотиве и Миливоје Стојановић, машиновођа парне вуче. Двоструки ударник је Станоје Радојковић, шеф ложионице, а неки од похваљених радника – Божидар Тошић, бравар, Војислав Лазаревић, Божидар Јевремовић, Драгутин Вираг, Недељко Илић, Живана Мирковић… 

 Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content