2020-09-11T08:34:08+02:00 11. септембра, 2020. 08:34 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Преминуо Мирољуб Тороман – 8. септембар 1976. 

У 63. години живота умро у Београду је преминуо Милољуб Тороман, управник КПД Забела, један од организатора првих ЉКИ. Био је председник Коњичког друштва ,,Вељко Дугошевић“, данас Кнез Михаило и потпредседник Коњичког савеза Југославије. Успешно је једно времеобављао и функцију председника Коњичког савеза Србије.


Фолклорци Пожаревца у Словенији – 9. септембар 1934. 

Фолклорни ансамбл из Пожаревца кога је припремила Живка Марјановић, председница Кола српских сестара, наступио је на ,,Фестивалу словенске глазбе и словенских народних плесова“ у Љубљани у Народном гледалишчу под покровитељством краљице Марије. Поред Пожаревљана учествовали су и фолклорци из других градова Југославије као и иностранства – Чешке, Пољске и Бугарске. Наш ансамбл наступио је са народним колима ,,Моравац“, ,,Ситница“ и ,,Звонце“. Конкуренција је била велика, али је ансамбл из Пожаревца  био међу водећима и стекли право учешћа на Свесловенском соколском слету у Прагу пред 20.000 гледалаца.


 Одлазак Владана Симичевића   –  10. септембар 1969.  

У Градској болници у Пожаревцу преминуо је Владан Симичевић, дугогодишњи директор штампарско-графичког предузећа ,,Просвета“. Радио је у овом предузећу од оснивања као словослагач, а потом постао директор. Заједно са радницима претворио је штампарију у велико графичко предузеће. Добитник је Октобарске награде Пожаревца и Првомајске награде Привредне коморе.


 Отворена Трговачка академија – 11. септембар 1938. 

У Дому трговачке омладине у Пожаревцу свечано је отварена четворазредна Трговачка академија. Присуствовали су бројни гости из Београда као и изасланик Министра трговине и индустрије. Свечаност је отворио директор академије Јован Ђ. Миловановић, а потом је краћи говор одржао епископ Браничевске епархије др Венијамин.

                                                                                                                 Припремио З. Стокић