2020-09-19T09:31:50+02:00 19. септембра, 2020. 09:31 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


   Почетак наплате паркинга – 14. септембар 1987. 

У Пожаревцу је по одлуци Извршног савета СО Пожаревац почело наплаћивање паркинга за моторна возила.Цена паркирања износи од 50 до 2.000 динара у зависности од врсте возила, а наплаћиваће се у счедећим улицама: 15.октобар, Дринска, Маршала Тита (данас Стари корзо (по целој дужини), Моше Пијаде од једног до другог семафора, Воје Дулића до Булевара и Вељка Дугошевића до Више техничке школе. Извор: Реч народа 15.09.1987.године.


Догађај на прузи  – 15. септембар 1989.

На Љубичевском мосту свечано је дочекан „пензионисани“ воз Оријент експрес, са  вагонима марке ,,Пулман“, који је од 1883. до 1946. саобраћао на релацији Париз – Истанбул преко југословенских пруга. Након укидања, овај воз је сишао са шина и постао тема литературе и филма, као и део туристичке понуде интересантне за богате Европљане и Американце. „Догађај на прузи“, како је назван први долазак Оријент експреса у Пожаревац био је прилика да се промовишу историјски, културни и туристички потенцијали града и околине. Посетиоци су, праћени вишебојцима и музиком оркестра из Рановца, посетили Ергелу „Љубичево“. Добродошлицу им је пожелео глумац Јован Рајковић у улози књаза Милоша који их је почастио ракијом и погачом,. После ручка у природи, гости су уживали у културно-уметничком програму, изложби народних рукотворина, наступу вишебојаца и малих волтижера, а потом су обишли град и зграду Општине. Догађај су пратили многобројни страни и домаћи новинари.


75 година од Солунског фронта – 15. септембар 1993. 

У Косовској улици у Пожаревцу код Споменика српском војнику, подигнутом у част палих ратника у Првом светском рату и Балканским ратовима, одржана је комеморативна свечаност. Положени су венци и цвеће и одржан пригодан рецитал ученика. Овим је обележена 75 година од пробоја Солунског фронта и исто толико од завршетка Првог светског рата. Организатор је било Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Подружница у Пожаревцу чији је председник Бранко Ивошевић.


Отворена Учитељска школа – 16. септембар 1947.

У Пожаревцу је отворена Учитељска школа са интернатом. Настава је почела 22. септембра, а у први разред уписана су 44 ученика. 

                                                                                                              Припремио З. Стокић