2020-10-22T09:24:32+02:00 22. октобра, 2020. 09:24 |

Беше некад…

 „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Валентин Еберсолд у Пожаревцу – 20. октобар 1995.

У сали Дома културе одржан је хуманитарни концерт за избеглице на коме је наступио Валентин Еберсолд Валентино, познати гитариста пореклом из Србије. Своју каријеру започео је у Костолцу, а потом се обрео у Немачкој. Његова гитара обишла је многе земље, а музички репертоар са којим се представио на хуманитарном концерту у Пожаревцу, састојао се од популарних шпанских и ромских композиција. Концерт у Пожаревцу организовали су Црвени крст и Центар за културу, а остварени приход намењен је музичким талентима избеглих из Српске Крајине.


 Почела изградња Аутобуске станице – 22. октобар 1966.     

  У Улици Моша Пијаде с једне, и Поречке с друге стране, започета је изградња  нове Аутобуске станице. Свечаности су присуствовали радници предузећа ,,Ремонт“, представници Скупштине општине, пројектанта и друштвено-политичких организација. Речено је да ће се станица простирати на 600 квадратних метара, имати хол са шест шалтера за издавање карата, чекаоницу, ресторан… а са перона ће истовремено полазити осам аутобуса. Радове изводи ГП ,,Стиг“ Пожаревац.


Радови на петљи „Жабари“ – 22. октобар 1997.

Београдско предузеће ,,Мостоградња“ као извођач радова почео је довлачење материјала и започиње градњу надвожњака на петљи „Жабари“ која се налази на пожаревачкој обилазници према Салаковцу, на путу М-24. Завршетак радова очекује се наредне године, до краја грађевинске сезоне.


Јубилеј Покрета горана – 24. октобар 1995.  

 У Спомен-парку на Чачалици обележено је 35 година Покрета горана Србије и прве горанске акције у Србији. Покрет горана у Пожаревцу основан је 1960. године. Иницијатор, оснивач и њен догогодишњи председник био је Драган Богдановић – Буцић. Свечаности у част јубилеја присуствовали су бројни гости, међу њима др Слободан Јањић, председник Покрета горана Србије, представници школа, покрета горана из других општина, Војске Југославије, СУП-а, предузећа и установа…Госте су испред домаћина поздравили Драган Богдановић – Буцић, Златоје Илић, секретар ПГ у Пожаревцу и Миомир Илић. Потом су горани на Чачалици засадили 35 садница, за сваку годину постојања по једну.

                                                                                                             Припремио З. Стокић