„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице

Сушков на челу ослободилаца   – 15. октобар 1944. 

 Ослобођен је Пожаревац у Другом светском рату од немачке окупације. Немци су се 14.  октобра ноћу повукли преко Љубичева и за собом порушили Љубичевски мост. Руске јединице Црвене армије су ослободиле Пожаревац у који је прва ушла извиђачка патрола 109. и 360. стрељачког пука 74. стрељачке дивизије са трећег украјинског фронта. Колону је на коњу предводио старији лајтант Иван Маркович – Сушков. Партизани су одмах по ослобођењу успоставиле своју власт.  

 160 година пожаревачке Болнице – 15.  октобар 1991. 

У Пожаревцу је обележена 160. година болнице (1831-1991). Председник СЛД академик проф. др Војин Шуловић отворио је тим поводом Музеј српске медицине у коме је Председништво СЛД одржало први радни састанак. У знак сећања на одржавање првог стручног састанка Друштва лекара у Пожаревцу,  на згради некадашњег хотела  „Српска круна“ откривена је спомен плоча.  

Рођен владика Игнатије-  17.  октобар 1954. 

 Рођен је владика Игнатије (Мидић), епископ Браничевске епархије од 1994. Игнатије ( крштено име Добривоје Мидић) рођен је у селу Кнез код Ниша. Доктор је теолошких наука који је докторирао у Атини. Теолошко образовање, осим у Грчкој, стицао је и на Богословији Светог Саве у Београду и на  Богословском факултету СПЦ. 

 Прво железничко друштво – 21. октобар 1871. 

Српска влада донела је посебан Закон о градњи пруге од Пожаревца до Дубравице. Тим актом,  поред осталог, предвиђено је и формирање Акционарског друштва под именом ,,Прво српско пожаревачко железничко друштво“.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content