„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице

Милутин Милојковић Дроња на челу Општине – 25. октобра 1936.

За председника Општине пожаревачке изабран је Милутин Д. Милојковић – Дроња, трговац. На тој функцији налазиће се током мандатног периода од 1936 – 1941. Градско поглаварство имаће 35 већника – одборника.

Живковић поново председник Универзитета – 25. октобра 1953.

На Годишњој скупштини Народног универзитета у Пожаревцу за председника је поново изабран Воја Живковић. Народни универзитет у Пожаревцу основан је 1926. године. Важио је за најстарији Народни универзитет у Југославији.

Рођен Димитрије Стојановић – 27.10.1841.

У Пожаревцу је рођен Димитрије Стојановић, грађевински инжењер округа Пожаревачког и Крагујевачког. Током живота био је професор нацртне геометрије на Великој школи и писац првог уџбеника нацртне геометрије. Учествовао је у изградњи пруге Београд – Ниш 1884. и био је први директор српских државних железница. Једно време обављао је и функцију министра финансија, а написао је и прву научну расправу из математике на српском језику познату ,,Штурмову теорему”. Био је члан Српског ученог друштва и Српске краљевске академије, данас САНУ, полемичар и један од првих оснивач Удружења инжењера Србије.

Пожаревац добио телефонску централу – 27.10.1952.

У просторијама пожаревачке поште пуштена је у рад аутоматска телефонска централа. У присуству представника Главне дирекције ПТТ и Дирекције поште Београд, тим поводом одржана је скромна свечаност. Капацитет централе је 400 бројева са могућношћу повећања на 1.000 бројева.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content