„Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадник  наше Редакције  Зоран Стокић проналази познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећа, а млађе упознаје са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Певачи нови чланови Слоге – (13. децембар 1946)

Удружење „Слога“ које окупља пожаревачке занатлије и раднике, огласилo је да врши упис нових чланова – певача како би се младим кадровима ојачало састав хора Удужења. „Слога“ се тада налазила на Пилићарској пијаци, а после тога дуго времена у просторијама задужбинара абаџије Ђорђа Селића у Улици Вељка Дугошевића.

Награђени железничари – (13. децембар 1946)

У сали Железничког дома у Пожаревцу, Месни одбор железничара одржао је свечану конференцију на којој су сумирани резултата рада железничког чвора Пожаревац. Секретар Месног одбора Ђорђе Девић поднео је реферат у коме је навео све тешкоће са којима се сусрећу железнички радници. Потом је Стева Кинкел у име Одбора прогласио 18 радника ударницима и предложио да сви добију новчане награде.

Одлазак глумца Крсте Радовановића – (13. децембар 1948)

У Градској народној болници, у 51. години преминуо је Крста Радовановић, глумац Градског народног позоришта у Пожаревцу. Његова последња улога била је у комаду „Станоје Главаш“ у лику Турчина.

Изложба УЛУС-а у Суду – (14. децембар 1952)

У сали Среског суда у Пожаревцу отворена је изложба УЛУС-а на којој је било изложено 75 радова у уљу, акварелу и графици и пар скулптура. Поставка је постављена у згради суда јер је КУД „Абрашевић“ одбио да уступи своју салу сликарима.

Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content