2018-05-26T10:23:55+02:00 26. маја, 2018. 10:23 |

Без науке нема струке

У циљу стручног усавршавања и размене искуства, Вук Ђурић, ветеринар на пословима репродукције фарме свиња „УНИОН МЗ“ у Трновчу крај Велике Плане, учествовао је на 13. Светском скупу фирме „MAGAPOR“ одржаном у шпанском граду Сарагоса. Тема „Вештачко осемењавање и репродукција свиња“ окупила је близу 500 учесника из читавог света, међу којима су се нашла имена и неколико српских представника чије је присутство омогућила београдска фирма „Суперлаб“, која је  генерални заступник шпанског „MAGAPOR“-а.


Непосредно по његовом повратку из Шпаније, разговарали смо о утисцима.

– Утисци су заиста импресивни, али у једном специфичном смислу. Наиме, у Сарагоси смо имали прилику да се упознамо колико је свет далеко отишао у неким битним сегментима везаним за репродукцију свиња, али да и ми са ових простора можемо раме уз раме да парирамо светским стручњацима.  Посебно занимљиво је то да се у последњих пет година, нарочито у технолошком сегменту и опреми која се примењује, променило више него у две деценије које су претходиле том периоду. Све се много брже мења и напредује, него што је то био случај минулих деценија.

 Ова констатација нашег саговорника није ни најмање случајна, јер шпанска фирма „MAGAPOR“ уско сарађује са Ветеринарском клиником Универзитета у Сарагоси, професорима, истраживачима, студентима, али и непосредним произвођачима. Речју – и са струком и са науком. Најновија достигнућа стечена у лабораторији, после одређених испитивања везаних за одрживост, у веома кратком року се примењују и у пракси.

– То је управо и разлог њиховог брзог напретка. Наиме, доласком до одређених научних и техничких сазнања која су примењива у пракси, Компанија „MAGAPOR“ почиње са њиховом непосредном реализацијом. Посебан акценат се ставља на сарадњу са Универзитетом јер је у питању обострана корист: научници имају средства за финансирање са једне стране, а са друге, Компанија има нове производе које може да примени у пракси и тако парира осталим светским фирмама у овој области.

Нас је интересовало колико су та сазнања, примењива на нашим просторима, конкретно у Предузећу „Унион МЗ“.

-Као једно савремено и одговорно предузеће, „Унион МЗ“ искористиће стечена сазнања са оваквог скупа, јер су она вишеструко драгоцена.  Оно што ће нам посебно добро доћи у даљем раду су нова искуства из припреме нерастовског семена и нових технологија у вештачком осемењавању свиња, постцервикалног осемењавања, али и подручја везаних зa менаџмент матичног запата и приплодних нераста, каже Ђурић.

Приликом обиласка узгојних погона у Шпанији, посебан утисак на нашег саговорника оставио је простор на коме се завршава један од објеката. Наиме, објекат је изграђен на суптропској климатској локацији, али је примењеним техничким решењима, одлика  климатске локације – једноставно неутралисана.

– Ипак, морам да нагласим, да сам објекат поседује готово идентичну технологију и просторна решења, која већ има и фарма свиња „УНИОН МЗ“ у Трновчу крај Велике Плане, тако да ова чињеница само поткрепљује моје речи да озбиљно и реално пратимо светске трендове, закључио је Вук Ђурић.

В.Винкић