У библиотеци у Кучеву одржан је БиблиоСалон са Љубицом КубуромУ уторак 21. фебруара, повод за разговор била је њена збирка прича „Београдски акварел” (2020, Кључ издаваштво), али и друге теме попут надахнућа за писање, употребе језика, значаја кафана као места на којима се често долазило до културног напретка и најплеменитијих идеја.

Уз Љубицу, гост је био Милан Трпковић, директор Кључ издаваштва и секретар Удружења издавача и књижара Србије, те је било речи и о издавачкој делатности и проблемима са којима се издавачи, али и писци боре.

У пријатном амбијенту библиотеке преуређеној за ову прилику  да личи на стару српску кафану задовољство је било слушати људе који се нису слепо препустили исплативим књижевним токовима већ се држе својих естетских и људских начела и тако служе књижевној уметности.

Збирка прича „Београдски акварел”  састоји се од тридесет кратких прича о људским судбинама, тренуцима истргнутих из живота појединаца. Широка је палета ликова у овим причама: од тинејџера који се први пут упознају са осећањем љубави, па до људи у средњим годинама на важним животним прекретницима и оних са судбинама које се пред нашим очима гасе.

Разговор са Кубуром и Трпковићем водила је директорка Библиотеке Јована Дишић.

Фотографије: Мирослав Животић

Share.

Comments are closed.

Skip to content